Imogen Heap – Ellipse

imogen-heap-ellipse-album-art Het heeft iets langer geduurd dan gepland, maar het derde kunstwerk van Imogen Heap is af! De eerste single ‘First Train Home’ is in juni al uitgebracht en Ellipse bestormt op dit moment met succes de buitenlandse hitlijsten. Op de voorgaande twee albums, I Megaphone en Speak For Yourself, was al te horen dat deze vrouw unieke muziek maakt. Geen geluid komt op de plaat zonder eerst uitvoerig te zijn bewerkt.

Ook op Ellipse is duidelijk te horen dat er over elke toon is nagedacht. Alle nummers op het album zijn onbetwistbaar in de eigen stijl van Imogen Heap, elektronische muziek met invloeden uit een verscheidenheid aan genres. De bekende drumcomputer is weer volop aanwezig. Op deze cd wordt nog meer dan eerder gebruik gemaakt van vocalen, uiteraard als zang, maar ook vaak als instrument. Zo is ‘Earth’ eigenlijk a capella, maar dit valt niet meteen op door de stemgeluiden die als instrument de zang begeleiden. Ze bewerkt haar eigen stem veel, zoals we dat eerder al hoorden bij ‘Hide and Seek’.

Het album staat vol verrassende dingen, zoals een oosters tintje in ‘Tidal’ en de spooky track ‘Aha’. In deze laatste wordt een griezelige sfeer gecre?erd door een xylofoon en strijkers. De meer rustige nummers ‘Little Bird’ en ‘Half Life’ zorgen voor kippenvel. Zoals we gewend zijn, blijven de teksten vaag en po?tisch. Er is een mooie afwisseling tussen ballads en meer up-tempo nummers. In de trailer van Ellipse op haar MySpace krijgen we een beetje te zien waar ze alle geluiden vandaan haalt en dat beperkt zich niet tot de standaard instrumenten. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld het geluid van zingende kristallen glazen.

Het is moeilijk om vooraf een verwachting van dit album te maken, omdat Imogen Heap al veel verschillende dingen heeft laten horen. Toch klinkt deze plaat vertrouwd goed. Ondanks alle elektronische snufjes valt alles ontzettend mooi op zijn plaats. Geen nummer klinkt gemaakt of verpest door geluidseffecten. Imogen Heap valt niet alleen op door haar verschijning, maar ook door haar creatieve, eigenzinnige muziek. Ellipse is een plaat met een gouden randje.

Score: ★★★★?