Incubate maandag @ Tilburg

Nederlands grootste Independent Culture Festival Incubate is weer van start gegaan- voorheen heette het festival ZXZW. In het de gezellige Brabantse stad Tilburg is het de tot en met zondag 20 september genieten geblazen voor iedereen die ook maar enig raakvlak heeft met muziek, kunst, film en cultuur. Zondag vond de opening al plaats met Herman Nitsch maar maandag was de eerste dag met muziek. Weliswaar niet zoveel, maar we moeten rustig aan beginnen, het weekendprogramma is namelijk een stuk drukker dan het weekprogramma.

Om verwarring te voorkomen: je moet je polsbandje halen op de Spoorlaan. Wanneer je richting de 013 loopt kom je vanzelf langs een minimalistisch gevuld pand waar een grote Incubate banner buiten hangt. Niet alle mensen begrijpen dit, waardoor Mentol Nomad voor een handje vol mensen staat te spelen. De Nederlandse hip hop klinkt niet speciaal maar de V39 blijkt een geweldige locatie te zijn voor een optreden. De twintig mensen die er zijn hangen voor de rest een beetje aan de bar en schieten wat foto’s, op 3 december staan deze twee jongens aan de overkant van de straat in de 013. Het is te hopen voor hun dat het dan wat drukker is.

Dankzij het uitgebreide programmaboekje en een plattegrond van de stad, waarop alle Incubate locaties staan aangegeven, komen we ruim op tijd aan bij de Paradox. Over het algemeen ook niet bekend om zijn optredens, maar vandaag staat onder andere Hauschka. Een nuchtere Duitser die anderhalf uur in de auto heeft gezeten om hier vanavond piano te mogen komen spelen. Mocht de naam Hauschka je niks zeggen, schaam je niet. Incubate staat sowieso niet bekend om zijn of haar grote namen, wat de artiesten ook zelf weten. Met een kort inleidend praatje stelt Hauschka zich voor. Zo komen we er achter dat hij op het befaamde Fat Cat label zit ( onder andere Bj?rk, múm ) en morgen weer op weg is richting Japan, een land waar pianomuziek meer belangstellenden kent dan in Nederland. De stoelen en tafeltjes in de Paradox zijn allemaal gevuld. Onder het genot van een speciaal bier en een lekker gevulde tent brengt Hauschka experimentele pianomuziek. Noten worden afgeplakt met tape, er worden bierdopjes bevestigd, er ligt plastic op wat voor een ritselend effect zorgt enzovoort. Tussen de nummers door vertelt Hauschka over de oorsprong van zijn nummers. Zijn vrouwelijke familieleden, de stad Belgrado en mensen met een spleet tussen hun voortanden schijnen voor inspiratie te zorgen bij deze pianist. Tijdens het laatste nummer verschijnt er een plastic zak waaruit vele pingpong ballen over de pianosnaren worden uitgestrooid. Wanneer Hauscka het podium verlaat wordt hij wel terug geroepen voor een encore. De mensen die er vandaag al waren hebben genoten van Hauscka.

Op dinsdag staat er wat meer muziek gepland dan vandaag. Zo valt aan te raden om een kijkje te gaan nemen bij Future Of The Left, Bonaparte, Drums Are For Parades en Gravenhurst. Ook hiervan is woensdagmiddag een verslag te vinden.

Zie hier alle verslagen van Incubate Festival 2009.