Kings Of Modesty – Hell Or Highwater

Er is geen land waar heavy metal zo mainstream is als in Finland. Voor ons hier lijkt het dan ook soms alsof de metalbands als paddenstoelen uit de grond schieten in het land – en dan met name de toegankelijkere power metal. Het aankomende debuutalbum Hell Or Highwater van Kings of Modesty past dan ook precies in een steeds langere rij van power metal bands. Daar is niets mis mee, zo lang er maar genoeg kwaliteit en eventueel originaliteit te vinden is. Dat is bij deze band helaas niet het geval.

De band bestaat eigenlijk al zo’n vijftien jaar, maar de formatie die aan de wieg staat van dit debuutalbum nog maar vier jaar. Met de helpende hand van Emppu Vuorinen, gitarist van Nightwish, heeft de band een demo opgenomen die vervolgens leidde tot het debuutalbum Hell Or Highwater. Er staan elf nummers op het album, waarvan vier nummers ook al in een eerdere vorm op de demo stonden. Alle elf nummers volgen in principe de vaak bewandelde weg, waarbij het refrein en het couplet worden afgewisseld. Het klinkt na de eerste paar nummers helaas uiterst voorspelbaar. De nummers zijn dan ook snel en makkelijk mee te zingen, wat de band misschien wel ten goede komt als de heren openen voor voormalig Nightwish zangeres Tarja Turunen. Die tour bezoekt Nederland en Belgi? niet, dus dat is niet iets wat we snel te weten zullen komen.

Zanger Jason Flinck heeft dan wel een zuivere, hoge stem. Hij heeft helaas ook een storend Fins accent en een niet origineel geluid. Zo lijkt het toch wel erg veel op de zanger bij Sonata Arctica, ook al kan geen van beiden daar veel aan doen. Instrumentaal gezien is de ondersteuning van de vocalen vaak ook niet al te sterk. Hier en daar zijn er refreinen die wel goed in het gehoor liggen, zoals bij ‘Never Touched The Rainbow’ en ‘Staring Eyes’. Het is ook bij deze nummers dat de enkele klanken van het keyboard de nummers af en toe nog wat redden.

Eerlijk is eerlijk, het grootste probleem van het album ligt in de laagdrempeligheid van de nummers. Dat hoeft geen groot punt te vormen, ware het niet dat het duidelijk ten koste gaat van de kwaliteit. Hell Or Highwater komt over als een zeer ongepolijst album met voorspelbare melodie?n. In feite is zelfs de productie niet al te indrukwekkend. De vocalen zijn vaak te zacht in vergelijking met de instrumenten. Op andere momenten is het dan weer juist het keyboard en de drums die erg mat klinken. Het is hier en daar wel te horen dat er wat talent zit bij de mannen van Kings Of Modesty, maar bij het debuutalbum Hell Or Highwater komt er maar weinig aan de oppervlakte.

Score: ★½☆☆☆