Incubate dinsdag @ Tilburg

Het is vandaag officieel dag drie van het Incubate Festival, maar voor ons is het de tweede dag dat we er te vinden zijn. Na de verrassend leuke avond van gisteren fietsen we vandaag rechtstreeks naar de V39 waar Drums Are For Parades voor een, wederom, redelijk lege zaal staat te spelen. Hopelijk komen er op de woensdag en donderdag meer mensen kijken.

Deze muziek die deze Belgen maken is niet makkelijk te omschrijven. De bebaarde zanger schreeuwt vooral snel en hoog, wanneer hij überhaupt schreeuwt. Veel passages zijn instrumentaal, pakken veel ritmes mee in hetzelfde nummer en eindigen abrupt. Kennelijk zijn de rustigheid gewend. Drummer/zanger Piet Dierickx praat tegen het publiek zonder microfoon en maakt te recht de opmerking: “Yeah, rock leeft wel in Tilburg! Of niet soms?”

Na het laatste nummer spoedt iedereen zich weer naar de Paradox waar op dat moment Silver Pyre staat te spelen. Althans, volgens het programma. Wanneer we binnen komen staat er niemand op het podium. Pas om half tien, wanneer het bijna afgelopen moest zijn, zien we twee mannen plaats nemen achter de instrumenten. Dus of we nu te maken hebben met het veel later begonnen Silver Pyre of het veel eerder begonnen Gravenhurts is onduidelijk. Wel komen we erachter dat tijdens de eerste twee nummers er verrekt irritante tonen uit de gitaar komen voor zo’n lekker rustig cafeetje.

Hop, terug naar de V39, waar het bier en fris veel goedkoper is. Future Of The Left soundcheckt er rustig op los en grapt en grolt maar door over de enorme drukte. Maar liefst tien mensen staan er, vijf minuten voordat ze beginnen. Gelukkig komen de mensen uit de Paradox nog net op tijd binnen gedruppeld, anders had de band er helemaal geen zin in gehad. Na elk nummer heeft de band wel iets te zeuren over het geluid, wat de geluidsman niet elke keer helemaal snapt. Ook al heeft de band gelijk- het geluid staat namelijk zeer matig afgesteld- na zes nummers begint het behoorlijk te irriteren. Voor de rest geeft Future Of The Left een leuke show weg met genoeg grapjes en blijven de veertig man die er op het begin stonden allemaal present tot dat de band het podiumpje verlaat.

Vervolgens is er wederom een gratis after party in de Cul du Sac. Vanavond staat de circus act Bonaparte op een klein ge?mproviseerd podium. Dat de aanwezigen na vanavond nooit meer de zin ‘We want to party with the Boneparte!’ vergeten heeft de band helemaal aan zichzelf te danken. Ook al komt de show moeizaam op gang, wanneer de band wordt vergezeld door een mimespeler, een idioot in een soort Mario pak en een vrouw die niet bang is om der tieten te laten zien gaat de party pas echt los. Wanneer de band ook maar durft het podium te verlaten worden ze teruggeroepen door het publiek: “We want to party with the Boneparte!” Half één is eigenlijk de eind tijd van deze band, maar dit overschrijden ze ruim. Een geslaagde party met de Boneparte!

Zie hier alle verslagen van Incubate Festival 2009.