The Veils @ Patronaat, Haarlem

theveilsVoor de derde keer dit jaar zijn ze in Nederland, The Veils. De fans vinden het niet erg. Zij staan te popelen om de Londense band nog een keer te zien. Deze keer tijdens Stad als Podium in Haarlem. Een uur lang spelen ze verschillende nummers, vooral van hun tweede en derde cd. Dat laatste album Sun Gangs kwam in april uit.

theveils1

Als zanger Finn Andrews het podium opkomt, valt zijn zwarte hoed meteen op. Kennelijk is het zijn handelsmerk, want het halve publiek loopt ermee. Na eventjes zijn gitaar te hebben gestemd, zet de band het nummer ‘Not Yet’ in. Gepassioneerd en met een unieke stem zingt hij het nummer. Ik ben meteen onder de indruk. Naarmate hij langer zingt is de emotie niet alleen steeds meer te horen, ook is het van zijn gezicht af te lezen.

Maar dit is niet alleen bij de zanger, ook bassist Sophia Burn, drummer Raife Burchell en gitarist Dan Raishbrook zijn helemaal in hun eigen wereldje. Met haar ogen dicht en haar vingers op de snaren van de basgitaar swingt Sophia mee met de muziek. Het viertal is apart bezig met hun muziek, maar toch vormen ze met elkaar een echte band. En dat is knap want de groep speelt pas sinds april in deze formatie. Finn, die de band in 2001 vormde, heeft al vijf bandleden zien komen en gaan.

theveils2

Nadeel is wel dat er weinig contact is met het publiek. Dat mis je wel en dat is jammer. Want dat zijn toch één van de aspecten waarom ik naar een concert kom. Een minpuntje dus. Na wat liedjes lijkt het viertal wat uit hun roes te komen en spreekt zanger Finn eindelijk het publiek aan. Hij groet de menigte en stelt zichzelf voor. Sophia zwaait en lacht verlegen. De rest van de band doet weinig moeite om te laten merken dat het publiek er is.

Het volgende nummer ‘Pan’ is wat harder en niet helemaal mijn smaak, maar daar denkt de rest kennelijk anders over. Het publiek danst mee en lijkt zich helemaal te vermaken. Deze keer speelt Finn geen gitaar, maar zit hij achter de piano. Opnieuw straalt zijn gezicht niets dan emotie uit en even lijkt het of tranen en zweet zich met elkaar mengen.

theveils3

Hierna komen de bekendere nummers als ‘Advice For Young Mothers To Be’, ‘Three Sisters’ en ‘Nux Vomica’. Laatstgenoemde is ook de naam van het tweede album dat in 2006 uitkwam. Een uur lang zachte en wat ruigere nummers. Vaak met dezelfde toon, maar het zijn wel klanken die recht uit het hart komen. Nummers met een boodschap. Voorlopig is het de laatste keer dat The Veils naar Nederland komt en misschien is dat na drie keer ook wel even genoeg.

Tekst en foto’s: Maaike Roelofs