Skyfire – Esoteric

Bij de Zweedse band Skyfire wordt al snel duidelijk hoe vastgeroest metal is in zijn genres. Power metal, progressive metal, black metal en death metal hebben ieder hun eigen kenmerken. Soms is een band wat ongebruikelijk in zijn genre, maar meestal is het dan eerder een gevalletje waarbij het al goed is als er dan melodic of progressive voor wordt gezet. Skyfire breekt met Esoteric, het vierde studioalbum, wederom door de barrières tussen de genres heen.

Esoteric begint met een openingsstuk op het keyboard, waarna gitaar en grunts komen aantreden bij het tweede nummer ‘Esoteric’. Al snel is duidelijk hoe de muziek op het album in elkaar zit. Power metal riffs, lichtelijk overactief keyboardgebruik en brute grunts zijn de hoofdingredi?nten, waarbij op nummers als ‘Rise And Decay’ en ‘Under A Pitch Black Sky’ de black metal blastbeats ook nog even de intrede doen. Zo is te merken hoe de heren de goede elementen uit de verschillende genres pakken. De kracht ligt hem echter in het feit dat de mix nog soepel werkt ook. Wat sommigen misschien verwachten, namelijk dat de verschillende onderdelen niet verenigbaar zouden zijn, blijkt niet zo te zijn, want de nummers op Esoteric klinken stuk voor stuk zeer stabiel.

Voor degenen die het woordenboek erbij moesten pakken, de definitie van de albumtitel en het gelijknamige nummer is ‘het geheime’ ofwel ‘hetgeen wat maar weinig weten’, waarbij het specifiek gaat om kennis. De andere nummers hebben echter teksten en thema’s die een stuk meer voorspelbaar en onorigineel zijn. Met titels als ‘Darkness Descending’, ‘The Legacy of the Defeated’ en ‘Rise and Decay’ worden aloude onderwerpen binnen de metal aangeboord als wanhoop, onvermijdelijkheid, duisternis en macht. Dat is een veilige route, maar wel een die niet storend is op Esoteric.

Het gehele album kent eigenlijk een vrij constante kwaliteit, waarbij de band maar weinig verzwakt. Voor sommigen kan het keyboardspel wat storend uitpakken op de momenten dat het vrijwel alleen staat, maar over het algemeen zal Esoteric zeer veel mensen aanspreken. Met sterke solo’s op de meeste nummers, zoals bijvoorbeeld op ‘Rise and Decay’ en krachtige refreinen houdt de band het niveau hoog. Er zijn echter wel uitschieters. ‘Misery’s Supremacy’, een nummer van rond de zeven minuten, blinkt uit door consistent ingewikkeld gitaarwerk, absoluut brute zang en een sterke atmosfeer. Ook het nummer daarna, ‘Under A Pitch Black Sky’ volgt een vergelijkbare formule.

Skyfire is op Esoteric nergens erg extreem, in welke richting dan ook, maar het geheel komt in een ongelofelijk professioneel pakketje. Dit wordt bijvoorbeeld bewezen op de rustpunten, waarbij zanger Joakim Karlsson zijn grunt wegzet voor een duister krakende stem, die ook goed blijkt te passen. Er moest vijf jaar op gewacht worden, maar Esoteric is een album dat de band veel aandacht zal brengen. Skyfire brengt met Esoteric een album waarbij brute energie met sterke melodie?n wordt gebracht, en het album is daarmee een aanrader voor fans van diverse metalgenres.

Score: ★★★★☆