Slough Feg – Ape Uprising!

Slough Feg is een band die al sinds midden jaren negentig heavy metal produceert, maar de band stond voor het contract met label Cruz Del Sur bekend onder de langere naam The Lord Weird Slough Feg, wat sommigen misschien wat meer zegt. Die aparte naam komt van een personage uit de oeroude Ierse mythologie. Ape Uprising! is het laatste album van de Amerikanen en is alweer een paar maanden uit, maar doet het nog niet zo goed als het verdient, want Ape Uprising! is een krachtige plaat.

De albumtitel, de cover en de titels van de nummers verraden het thema van het album al. Ape Uprising! gaat over de opstand van apen, wat natuurlijk direct doet denken aan de film Planet Of The Apes. Ondanks het licht absurde thema, dat in het begin een beetje een lacherig effect heeft, brengt Slough Feg dit op een manier waarbij een groot deel van het komische effect al snel verdwijnt. Het is niet zo zeer dat het thema dan opeens serieus is, maar de band brengt het thema met een stijl die doet denken aan The New Wave Of British Heavy Metal gemixt met een goede dosis doom metal. Ritmewisselingen en solo’s van beide gitaren worden zwaar gebracht, waarbij de band het niet schuwt om de bombastische stem van Michael Scalzi eventjes opzij te zetten om de instrumenten het werk te laten doen.

Het album begint met ‘The Hunchback Of The Notre Doom’, een nummer doet denken aan de klassieker ‘Black Sabbath’ van Black Sabbath, waarna het kortere ‘Overborne’ het tempo omhooggooit. Het tien minuten durende derde nummer ‘Ape Uprising’ is echter duidelijk de grote smaakmaker van het album, waarbij de heerlijke snelle doom pas echt uit de kast getrokken wordt. Er zijn echter meer hoogtepunten, zoals de dynamiek van elektrisch en akoestisch op ‘White Cousin’ en het genadeloze refrein van ‘Simian Manifesto’. “Never coming down from the trees / Never bending down on my knees” blijkt al snel een tekst die sterk combineert met het nummer.

Voor sommigen is Ape Uprising! misschien wel een lichte teleurstelling. Het folky element wat Slough Feg bij vorige albums nog altijd wel verwerkte in de nummers is grotendeels verdwenen op dit laatste studioalbum. Dat kan een teleurstelling zijn, en daarbij is het album met ongeveer 37 minuten misschien ook wat kort. De nummers zijn echter stuk voor stuk uiterst solide en de kracht van de apen komt ontzettend goed over. Ape Uprising! heeft de blijvende kracht om een plekje in de cd-speler te veroveren. Kijk dus uit dat je de apenrevolutie niet een té warm gevoel gaat toedragen…

Score: ★★★★☆