Strike Anywhere – Iron Front

Strike Anywhere was een tijdje van de rader verdwenen maar zat gelukkig niet stil. Na het vorige album Dead FM (uit 2006) wisselde de band van label, van Fat Wreck naar Bridge Nine. En Bridge Nine brengt de zoveelste topper van dit jaar uit: Iron Front. Op de preview 7 inch was al te horen dat het wel goed zat maar het album slaat alles.

‘Invisible Colony’ knalt er ouderwets lekker in. Met dit eerste nummer wordt de rest van de sfeer op het album goed weergegeven, de band leverde met Dead FM een uitstekend album af dat toch iets meer richting punk ging. Met hun nieuwste wapenfeit is de band weer terug bij hun hardcore-punk roots. Het gaat meer richting Exit English of sommige nummers van de To Live in Discontent EP. Niet alle nummers zijn zo kort en snel als de eerste maar de band zit weer vaak rond de twee minuten grens en dat bevalt goed. Er is ook nog genoeg mee te zingen met de enigszins hese zang van Barnett.

Hoewel ik bij de promo niet alle teksten ter beschikking had zit het ook hiermee weer snor. Een van de meest charismatische frontmannen uit de scene, Thomas Barnett, is erg sterk met woorden. Naast Propaghandi voert Strike Anywhere de top van de linkse, grote bands aan die meer uitkramen dan fuck the system. Hoewel de de band al in 2006 afstapte van puur politieke teksten blijft dit album weer vlijmscherp en kritisch.

Strike Anywhere heeft ervoor gekozen de tijd te nemen tussen twee releases en dat heeft de band zeker geen slecht gedaan. De media heeft weer interesse in de band en het nieuwe album klinkt ijzersterk. De mensen die teleurgesteld waren in het punk album Dead FM kunnen opgelucht adem halen als ze Iron Front aanzetten. Dieper ingaan op de losse nummers heeft geen zin, met dit album heb je één van de beste hardcore-punk releases van dit jaar in huis.

De band speelt binnenkort twee shows in Nederland met Dead To Me.

Score: ★★★★☆