Dizzee Rascal – Tongue N’ Cheek

tonguencheekToen ik in 2004 op Reading Festival overdonderd werd door een nog jonge artiest die 1000 woorden in een seconde leek te proppen, wist ik niet eens dat Boy In Da Corner een jaar daarvoor uit was gekomen. Nu, ruim zes jaar na dat debuut is het vierde studioalbum van Dizzee Rascal een feit. Met Tongue N’ Cheek lijkt de hiphopper definitief de overstap gemaakt te hebben naar de pop.

Wie ‘Bonkers’, de eerste track van het album, heeft gehoord of gezien op tv wist al dat Dizzee Rascal niet meer de vette grime van een paar jaar geleden maakt. Het is meer een mengsel van snoeiharde dance, in dit geval van Armand van Helden, dat samengeperst is met z’n eigen kenmerkende stijl. Toch betekent dit niet per direct dat de succesvolle Londenaar is afgezwakt, integendeel. De eerste single ‘Dance Wiv Me’ werd geproduceerd door Calvin Harris die tevens een woordje meezingt. De nummers bevatten alles voor prima popliedjes. Zo zijn ze laagdrempeliger dan eerst, blijven beter hangen en bevatten makkelijk mee te zingen refreinen.

De vibe blijft er lekker inzitten en tijdens ‘Money, Money’ komt even het oude Dizzee Rascal gevoel terug. Logisch, dit is de enige track die door hem zelf geproduceerd is. Calvin Harris bewijst zijn kwaliteiten eens en te meer op ‘Holiday’, wat tevens de derde single van de langspeler is. Reken er maar op dat deze track als floorfiller fungeert in een hoop clubs de komende tijd. Als afsluiter is onze eigen Ti?sto ingehuurd. De combinatie met Dizzee is zo op het eerste oog misschien een beetje vreemd, maar wie Ti?sto’s nieuwe album Kaleidoscope heeft gehoord weet dat daar wel meer aparte samenwerkingen op staan.

Voor fans van het eerste uur is het misschien wennen of zelfs jammer dat Dizzee Rascal deze weg is ingeslagen, toch zal dat niet opwegen tegen het aantal nieuwe fans die de enthousiaste rapper erbij zal krijgen. Tongue N’ Cheek is net als de vorige drie platen een dikke topper!

Score: ★★★★☆