Incubate zaterdag @ Tilburg

Na onze confrontatie met Herman Nitsch- hierover is morgen meer te lezen, dit moet even bezinken- vertrekken we naar de Extase om An Emerald City mee te pakken. Helaas missen we dit doordat ons interview met Misery Signals pas om half zeven plaats vindt in plaats van zes uur doordat Herman Nitsch een flink stuk uitliep. Wanneer we dan om kwart voor acht de eerste band zien, zien we dat The Number Twelve Looks Like You wel op tijd is om te beginnen.

Of zeggen we op tijd? Een uur te vroeg zelfs. Ze hebben even gewisseld met Your Demise die nu eigenlijk zouden spelen. Jammer voor de mensen die deze band heel graag wilden zien en speciaal voor hun hierheen kwamen. Over de geaardheid van zanger Jase Korman valt te discussi?ren. Zijn foute neusring en strakke schoentjes doen ons denken dat hij een beetje van de verkeerde kant is. Zijn stem neemt echter genoeg twijfel weg om dit onderwerp tijdens de show even te laten rusten. De band in zijn geheel doet niet twijfelen over hun hardheid. De strakke mathcore, progressieve metal met experimentele tussenstukjes wordt foutloos gebracht. Sommige stukken doen denken aan Architects qua zang, Meshuggah qua ritme en Oceansize qua afwisseling. Voor degenen die deze band tijdens hun Europese debuut gemist hebben, jullie hadden dikke pech!

De organisatie mag volgend jaar toch wel zorgen dat de zalen/artiesten iets meer houvast verlenen aan het speelschema. Dat The Number Twelve Like You en Your Demise al gewisseld hebben van positie wekt ergernis, maar dat Your Demise vervolgens ook nog eens een stuk eerder begint en is afgelopen, is ook al niet fijn. Tijdens de set die een minuut of 25 duurt komt maar weinig nieuw werk langs. Logisch, want de band moet het vooral hebben van de oudere nummers. Jammer genoeg komen ook deze nummers je af en toe de strot uit. Precies dezelfde show als op Moshvalley en alle andere clubshows die ze de afgelopen twee jaar hebben gespeeld in Nederland/Duitsland/Belgi?. Pluspunt is wel dat de nieuwe zanger- die de uitstraling vergeleken met de vorige toch wel mist, nu wel alle woorden kent en niet hele nummers overslaat zonder maar een enkel woord mee te zingen.

Om even tot rust te komen kun je langs gaan bij De Anale Fase, maar Kafee ’t Buitenbeentje schijnt hiervoor een paar maatjes te klein te zijn. Het dichtstbijzijnde wat we nog kunnen komen is het terras waar wij niks horen en enkel wat zien.

In de Extase is het tijd voor de headliner van vanavond. Deze begint netjes om tien uur en zorgt er voor dat er wat danspasjes kunnen worden neergelegd. Misery Signals brengt nieuwe nummers van Controller, wat oudere nummers van Mirrors maar waar we vooral blij mee mogen zijn is dat Of Malice And The Magnum Heart ook ruim wordt aangedaan. Op ‘Five Years,’ en het lang niet gespeelde ‘The Year Summer Ended In June’, wordt de tent gesloopt, zoals alle stoere hardcore mannen dat zo mooi kunnen zeggen. Alles gaat ook stuk tijdens ‘Failsafe’ maar op de nieuwe metal-achtigere nummers wordt toch iets rustiger gedaan. Al vindt de security dat het op een gegeven moment tijd is om in te grijpen, hierna gaat iedereen lekker verder met dansen, duwen, slaan en schoppen. Vanavond eindelijk een band die strak speelt, het publiek mee krijgt en waar het los op gaat. Zo’n band heeft deze Incubate editie nog niet in de Extase gestaan.