Ruiner – Hell Is Empty

In 2007 waarschuwde de Amerikaanse hardcore band Ruiner ons: “Prepare to Be Let Down.” Hun eerste full-lenght was allerminst een let down, de semi-melodische hardcore met de geweldige zang van Rob Sullivan was in de twintig minuten een heerlijk stukje herrie. Sinds vandaag ligt het tweede album in de schappen, en Hell is Empty is weer net zo lekker.

Kwam vorig jaar nog de compilatie I Heard These Dudes Are Assholes uit, die een oudere kant van Ruiner liet zien, op Hell is Empty ligt het geluid van de band een stuk dichter bij het eerste album. Wederom wil ik de teksten benadrukken, deze zijn van hoog niveau en ontstijgen de standaard hardcore teksten over (innerlijke) demonen gemakkelijk. De zang, die op het vorige album zo oversloeg omdat het tempo en de intensiviteit zo bizar hoog lagen is dit keer wat minder spannend. Tam is het zeker niet, maar in vergelijking met het eerdere werk wel. De band zit nu wat dichter tegen een Modern Life Is War aan dan voorheen. De afwisseling is wel weer erg sterk, naast keihard en snel beuken is er ruimte voor rustigere stukken, met simpele doch doeltreffende gitaarlijnen.

Voor je het weet zijn de tien nummers alweer voorbij. Het is niet de achtbaanrit geworden die vele verwacht hadden, maar Ruiner bewijst met dit album meer te kunnen schrijven dan simpelweg een herhalingsoefening. Dit zal niet bij iedereen in de smaak vallen en ook het ontbreken van de oude vocale furie kost ze enkele punten. Afgezien daarvan heeft Bridge Nine weer een plaat uitgebracht die wat mij betreft een hoge plaats in de jaarlijsten mag krijgen. Hopelijk is de band volgend jaar op tour in Nederland.

Score: ★★★☆☆