Arch Enemy – The Root Of All Evil

arch enemy root of all evilSommige bands maken maar weinig veranderingen in de line-up mee, terwijl dit bij andere bands eerder het tegenovergestelde is. Zo ook bij Arch Enemy, één van de belangrijkste melodic death metal bands. De band bestaat al sinds 1996. Zo zijn er hier en daar wat wisselingen van bandleden geweest op alle instrumenten, maar de voornaamste verandering is de vervanging van zanger Johan Liiva door Angela Gossow naar het album Wages of Sin toe. Wat dit betekent is dat de oude nummers tegenwoordig heel anders klinken, en daarom is het nieuwe album The Root Of All Evil gemaakt, want de oude nummers worden in een nieuw jasje gestoken.

Er staat namelijk maar één nieuw nummer op het nieuwe album wat volgende week in de schappen zal liggen en dat is ook alleen maar een intro. Voor de rest staan er op The Root Of All Evil alleen maar nummers die origineel van de drie oudste albums afkomen. Vier nummers komen van het eerste album Black Earth, drie van het daaropvolgende Stigmata en vijf van het derde album Burning Bridges.

Het verschil is al snel goed te horen. Instrumentaal gezien is het verschil nog niet eens zo heel heftig, al zijn de versies hier en daar zeker beter en professioneler doordat bijvoorbeeld de snelheid is aangepast of een stukje anders wordt gespeeld. Bovendien is de productie duidelijk een stuk beter. Maar het echte verschil ligt toch vooral bij de vocalen. Angela Gossow, momenteel zonder twijfel de meest succesvolle vrouwelijke grunter, verbrijzelt Johan Liiva’s oude versie als de twee naast elkaar worden gezet. Dit is al te merken bij het eerste echte nummer ‘Beast Of Man’, wat met Gossow’s stem duidelijk een stuk heftiger klinkt.

Natuurlijk speelt er ook een element van voorkeur mee, want Johan Liiva grunt eigenlijk niet echt. Hij gebruikt eerder een soort duistere schreeuw. Er zijn mensen die daar misschien meer van houden, maar eigenlijk zijn Liiva’s vocalen helemaal niet zo sterk én past een grunt in de stijl van Gossow veel beter bij de muziek van Arch Enemy. Voor velen, vooral de nieuwere fans die het oude materiaal überhaupt niet tot niet zo goed kennen, betekent het dat het absoluut niet storend is dat The Root Of All Evil geen nieuw materiaal heeft. Het verschil is soms zo groot dat nummers die voorheen maar redelijk waren op dit album opeens van glorieuze kwaliteit zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het nummer ‘Dark Insanity’, wat op Black Earth al redelijk heftig klonk. Op The Root Of All Evil klinken de drums van Daniel Erlandsson als een donderende stoomtrein en is de invloed van de band Carcass bij dit nummer duidelijker dan ooit. Gossow’s vocalen voegen een duister brute en grootse vibe aan het nummer toe, zodat al met al de nieuwe versie een ontzettend stuk heftiger klinkt, en dat is in dit geval alleen maar goed.

The Root Of All Evil is een album dat zijn doel perfect raakt. Voor de oudere fans die nog steeds van Arch Enemy houden zullen de nieuwe versies daarbij ook een nostalgische waarde hebben. Voor degenen die Arch Enemy nog niet kennen of nog niet heel goed, is The Root Of All Evil een bruut melodic death metal album dat ook een beetje de constante kwaliteit van een best of album kent. Alleen degenen die teveel in het verleden leven en eigenlijk Liiva weer als vocalist van Arch Enemy terug zouden willen zien is The Root Of All Evil als zout in open wonden.

Score: ★★★★?

1 Comment

  • Best goed gedaan door Gossow, maar ik geef de voorkeur aan Liiva, betere zanger of niet.

Comments are closed.