Incubate vrijdag deel 2 @ Tilburg

Incubate op vrijdag is voor velen de dag waar het allemaal pas ècht begint. Deze dag staat dan ook garant voor de eerste dukke dag van het muzikaal sterke weekend. Sommige wachten al een jaar op dit weekend. Vreemd is dit niet. Wat voorheen ZXZW was heet nu Incubate. Desalniettemin is er geen twijfel dat het festival zijn naam met het jaar groter maakt. Geen twijfel mogelijk.

We pikken de avond op bij een drietal genaamd Manatees. De sludge/post-metal uit het Verenigd Koninkrijk dondert als een beest over het publiek heen in de Little Devil. Her en der log en traag, hier en daar opzwepend en vernietigend. Manatees neemt je mee als een donkere opener van de avond. De luide instrumentatie klapt dan ook op je in als een golf en het publiek lijkt te genieten. Door de repetitieve spelingen van de band worden de aanschouwers in trance genomen. Een waardige beginner op het Incubate festival.

Terwijl Manatees nog aan het soundchecken was in de Little Devil stonden Jeniferever al buiten gedeeltelijk op te zetten. Zij vervangen vanavond Birds of Feather. Helaas zijn de jongens totaal misplaatst in de Little Devil, een kroeg waar voornamelijk alles wat metal, punk of hardcore is plaatsvindt. De Zweden staan hier met fragiele en atmosferische post-rock/indie duidelijk op de verkeerde plek. Ook door de late wisseling is het wellicht weinig mensen opgevallen dat deze prachtige band dit jaar Incubate verblijd met een bezoek. Het publiek telt helaas maar een man of tien á vijftien. Achter in de zaal horen we zo nu en dan geroezemoes van wat metalheads die de muziek van Jeniferever helaas niet kunnen waarderen of respecteren. De intieme post-rock neemt het kleine publiek desalniettemin enthousiast mee. Handen worden ingesloten en geliefden staren elkaar romantisch in de ogen.

Jeniferever geeft zich compleet, iets wat frontman Kristofer duidelijk laat zien als hij meerderen malen voor het podium van de Little Devil springt en zich laat gaan. Zelfs voor zo’n magere opkomst wordt de energie compleet ingezet en dat, dat is heel bewonderingswaardig. Een prachtige intieme show van een passionele jonge band die de gevoelige snaar keer op keer weet te raken.