Leon van der Zanden

leonvanderzandenOp maandag 30 april 2007 werd televisiezender Comedy Central gelanceerd, dit gedaan met de theatershow ‘Zwarte Hond’ van Leon van der Zanden. Twee?nhalf jaar later volgt er alweer een registratie van de sympathieke Brabander op dezelfde zender, deze keer is het de tv-première van ‘Leòn’. Een paar dagen later wordt dezelfde show officieel uitgebracht op dvd en in dezelfde maand september gaat tevens zijn nieuwe theatershow ‘Cola’ in première. ‘Ik ben al wat jaren bezig, maar het begint inderdaad steeds groter en groter te worden.’

Omdat hij in thuisstad Eindhoven eigenlijk niet meer over straat kan, omdat zijn vriendin in Amsterdam woont en omdat wij luie persmensen niet zo lang willen reizen: is er een volle persdag ingepland midden in onze mooie hoofdstad. Het blijkt namelijk dat de cabaretier door het tv-programma Olifantendoders (Omroep Brabant, 2003-2007) heel wat bekendheid heeft in zijn Brabantse provincie. ‘Ik word altijd vriendelijk aangekeken op straat, maar het drong pas echt helemaal tot me door toen ik met vrienden naar de discotheek was. Een meisje hield minutenlang haar mobieltje op me gericht terwijl ik aan het dansen was. Ik dacht eerst dat ze gewoon lang aan het sms’en was, maar de volgende dag stond ik opeens dansend op YouTube. Dat was toch redelijk gênant.’

Generatiegenoten
Op de nieuwe dvd van Leon staat trots de quote ‘Heeft in tegenstelling tot veel generatiegenoten daadwerkelijk iets te zeggen’, is dit zo belangrijk dan? ‘Ik was erg blij met de recensie en de quote in het Algemeen Dagblad. Dat is namelijk precies hoe ik gezien wil worden. Ik houd zelf namelijk erg van films en voorstellingen met een boodschap, ik wil dat de bezoekers naar huis gaan en het gevoel hebben dat ik ze echt aan het denken heb gezet. Veel generatiegenoten doen dit niet en laten eigenlijk gewoon een trucje zien. Bij een optreden van Jochem Meijer zal je mij bijvoorbeeld niet snel vinden, dit is te ingespeeld. Pas wanneer er iets fout gaat en iets spontaans gebeurd, dan vind ik het interessant worden.

Met veel generatiegenoten is hij ook goed bevriend, bijvoorbeeld Dani?l Arends. De twee zien elkaar regelmatig bij een snabbel, denk aan een bedrijfsfeestje, maar hebben ook iets intiemer contact. ‘Het is zelfs zo dat ik een sms’je van hem krijg als hart onder de riem, wanneer hij weet dat ik zenuwachtig ben voor een show.’

Spontaniteit
Tijdens zijn optredens is er veel interactie met het publiek. Het blijkt niet alleen voor het publiek spannend, maar ook voor Leon zelf. Neem bijvoorbeeld de scene waar hij iemand uit het publiek gaat versieren. ‘Toen ik dit schreef was ik erg enthousiast en dacht ik vooral dat veel collega’s jaloers op me zouden gaan worden. Ik zou namelijk iemand gaan versieren uit het publiek en met haar proberen te gaan zoenen. Ik had destijds nog geen vriendin en heb uiteindelijk zes keer daadwerkelijk met iemand staan zoenen. Er was zelfs iemand die wel verder wilde gaan dan dat. Omdat ik wist dat zoiets kon gaan gebeuren, besloot ik wel altijd om het mooiste meisje van de zaal uit te zoeken. Dan zou het totaal niet erg zijn.’

Ook wanneer het contact met de zaal niet loopt zoals gepland, maakt het hem niet uit. ‘Je kunt niet verwachten dat iedereen meedoet en dat is ook helemaal niet erg. Zo gebeurde het vaak dat ik iemand wilde knuffelen, maar dat ze het niet wilde.’ Gelukkig heeft de cabaretier genoeg ervaring om hier alsnog goed op in te spelen.

Muziek
Het blijkt dat muziek niet alleen een grote rol speelt in zijn optredens, maar ook in zijn privéleven. ‘Wanneer ik een beetje moet loskomen en we het geluid aan het testen zijn, dan heb ik het liefst keihard Radiohead aanstaan.’ Ook naar liveoptreden gaat hij met mondjesmaten. ‘Ik heb op Lowlands bijvoorbeeld The Prodigy, Snoop Dog en Grace Jones gezien. Hier moest ik zelf ook twee keer optreden en dat was echt een groot feest. Al voordat ik het podium betrad, gingen er ballonnen door de zaal en werd er meerdere keren de wave gedaan. Ik heb vervolgens erg leuke optredens gedaan voor een leuk publiek.’

Leon werd destijds niet aangenomen op de toneelacademie van Eindhoven, maar heeft hier achteraf zeker vrede mee. Hij is zelfs zo verzekerd dat hij workshops stand-up comedy geeft, hier geeft hij tips aan beginnende cabaretiers. ‘We hebben onlangs een voorstel bijeenkomst gehad en het was erg leuk. Het zal een aantal lessen worden en ik leer vooral hoe je een emotie moet uiten en zelfverzekerd op het podium moet staan. ’

Het blijkt dat de cabaretier niet alleen op de televisie of in de theaters erg gezellig en grappig is, maar ook tijdens het interview wist hij met mooie annekdotes en grappen te komen. Het blijkt een natuurlijktalent die erg veel plezier heeft in zijn optredens en het zal nog even duren, maar hij heeft alvast verklapt dat ook zijn ‘Cola’ bij Comedy Central uitgezonden zal worden.