Emmure – Felony

Emmure staat bekend om zijn hardheid. De teksten zijn grofweg straight to the point op zijn meest brute manier. De muziek is slopend. De constante harde beatdown, afgewisseld met de snelle two step ritmes en hoge gitaarklanken kenmerken het muzikale gedeelte. Het imago van de band is eerder lachwekkend te noemen en doet je twijfelen deze band wel serieus te nemen.

Nadat ze met het vorige album The Respect Issue een redelijk probleem hadden, moet Felony dit helemaal wegnemen. De hardheid van het debuut Goodbye To The Gallows werd bij lange na niet ge?venaard. Het enige goede wat uit dit album voort vloeide was de eerste Europese tour van Emmure. De Mezz in Breda werd helaas niet zo hard gesloopt dan dat de muziek doet vermoeden. Vermoedelijk stond iedereen versteld van het té stoere imago van de band. Gehuld in een regenjack op het podium staan is iets te veel van het goeie.

Met Felony gaat Emmure meer terug naar Goodbye To The Gallows. Dit zal iedereen uit de scene aanspreken, en is misschien meer een strategische zet in het voort bestaan van de band. Maar ook is Emmure meer gaan uitproberen. Zo horen we meer cleane zang dan op de vorige albums op ‘Dont Be One’ en ‘You Sunk My Battleship’. Voor de rest zijn de teksten van onder andere ‘Sunday Bacon’ lekker mee te schreeuwen. ‘Ow shit! What The Fuck Did I Just Do?!’, moet er live gewoon lekker inhakken.

Het nummer ‘Felony’ kenmerkt zich door de harde en lage bas die uit het niets komt opzetten. De rest van de cd is redelijk te vergelijken met Goodbye To The Gallows. Op ‘You Sunk My Battleship’ komen de eerste cleane zanglijnen voorbij en ‘Dont’ Be One’ is toch nog prettig om aan te horen. Gewoon niet er aan denken dat Frankie deze noten live nooit van zijn leven haalt.

Andere hoogtepunten bevinden zich in de nummers ‘First Impressions’ en ‘Bars In Astoria’. De aangehaalde nummers in deze recensie liggen ver boven het gemiddelde niveau van de hedendaagse deathcore/hardcore/moshcore/etc-core. Emmure geeft de fans wat ze willen. Meer nummers die op het debuut hadden kunnen staan in plaats van verder ‘te groeien’ als band.

Score: ★★★★½