Zero 7 – Yeah Ghost

zero7yeahghostHoewel Zero 7 voor de albums meestal geen positieve recensies krijgt, staat de band live als een huis. De downtempo muziek wordt meestal subliem gebracht en zorgt voor een dromerig gevoel. De nieuwe plaat Yeah Ghost wekt dit gevoel ook weer op, ondanks dat het gezelschap zich weinig vernieuwd heeft.

Dit keer geen medewerking van bekende namen, zo ontsproten eerder Sia en José González al uit Zero 7. De eerste track is ‘Mr McGee’, waarin de stem van Eska Mtungwazi zich perfect lijkt te lenen voor de triphopvibe in dit nummer. Denk aan de vrouwelijke Tricky.

Er zijn vaak folk-elementen te horen op albums van Zero 7, zo ook met ‘Pop Art Blue’ waar folkzangeres Martha Tilston haar medewerking aan verleend heeft. Dit is een beetje het ‘standaard’ Zero 7 concept, als je dat zo kunt benoemen. Naast triphop en downtempo horen we ook jazz en ambient invloeden, iets wat voor de afwisseling zeer aangenaam is.

De relaxte sfeer is nog steeds aanwezig op Yeah Ghost, maar het niveau van voorganger The Garden wordt nooit gehaald. Of dit te wijten is aan het feit dat Sia en José González niet meedoen, waarschijnlijk wel, is niet zeker maar een gemis is het wel. Door de verschillende stijlen is er misschien ook iets teveel afwisseling en samenhang is tussen de nummers door ver te zoeken. Het is te hopen dat de opvolger van het vierde studioalbum van Zero 7 een stuk beter in elkaar zit, want Yeah Ghost scoort mijns inziens niet meer dan een matige voldoende.

Score: ★★★☆☆