Hatebreed – Hatebreed

HATEBREED(New)WM2009 is een mooi jaar voor de fans van Hatebreed. Na een aangekondigde tour met Machine Head, een live dvd en een coveralbum ook nog eens een nieuw eigen self-titled album. Hatebreed is het langste album tot nu toe, net iets meer dan veertig minuten. Maar gelukkig is dat niet het enige dat veranderd is, eigenlijk was de rek er wel een beetje uit en kon de band het zich niet veroorloven om met een tweede Supremacy te komen.

In het begin merk je daar als luisteraar weinig van, nummers als ‘Become the Fuse’ en ‘Not My Master’ hadden ook op andere albums kunnen staan. Van de veertien tracks vallen er enkele in een positief opzicht op, omdat ze net iets anders klinken dan we van Hatebreed gewend zijn. De eerste single, ‘In AshesThey Shall Reap’, ‘Every Lasting Scar’ en ‘Undiminished’ steken het meest boven het maaiveld uit. Hoewel deze drie nummers van elkaar sterk verschillen geven zij wel mooi weer hoe anders dit album eigenlijk is. Allereerst bevatten de eerste nummers zang van Jasta, iets dat qua stijl en tempo sterk doet denken aan zijn side-project Kingdom of Sorrow. Het is net iets langzamer, wat meer sludge, wat gruiziger dan de hardcore zoals we die gewend zijn.

‘Undiminished’ is dan weer een nummer zonder enige vorm van zang dan ook, maar dat doet denken aan het eerdere werk van een band als Black Sabbath. Het leunt sterk op doom elementen, zonder de typische Hatebreed sound te verzaken. Minder opvallende verschillen zitten in het gitaarwerk. Er staan een paar korte solo’s op het album, maar ook klinkt het gitaarduo dit keer meer metal dan ooit. Wellicht dat het coveralbum daar te maken mee heeft gehad, maar het werkt goed.

Met het nieuwste album heeft Hatebreed precies genoeg nieuwe dingen in de muziek gestopt om ook voor critici aan de top te blijven. Het is niet vreselijk innovatief en de band heeft genoeg “oudere” nummers op het album staan maar toch klinkt Hatebreed nieuw. En goed.

Score: ★★★★☆