Corvus Corax @ Melkweg, Amsterdam & Corvus Corax – Live In Berlin

Het is niet alleen vol in de Oude Zaal in de Melkweg, waar het vol staat met enthousiaste fans, maar ook het podium is goed gevuld. De heren van de Duitse act Corvus Corax zijn namelijk met zijn achten, en zo groot is het podium ook weer niet. Terwijl drie bandleden aan de achterkant op de trommels spelen, zorgen de overige vijf voor het geluid van doedelzakken en fluiten. Corvus Corax maakt namelijk een soort Middeleeuwse muziek met authentieke instrumenten, wat een opzwepende avond belooft.Wat al direct opvalt is hoe het geheel is aangekleed. Van de decoratie op de trommels en de prachtige, imposante doedelzakken tot de kleding van de mannen zelf hebben we te maken met een optreden dat een lust is voor het oog. We zien veel huid, waarbij hier en daar interessante tatoeages te zien zijn, met kleding waarbij we direct de Middeleeuwen voor ons zien – prachtig gemaakt, en waarschijnlijk een flink handwerk. Traditie is dan ook duidelijk van belang voor deze heren, aangezien ook de muziek die door de Melkweg galmt teruggrijpt op oude traditionele melodie?n. Er is dan ook echt onderzoek gedaan door de band naar hoe het origineel allemaal moest zijn geweest.Tussen de nummers door horen we soms wat uitleg, maar het is wel hoofdzakelijk in het Duits. De mannen van Corvus Corax kennen óf niet genoeg Engels, óf vinden dat hun muziek strikt gefundeerd is in het Duits. Hoe het ook zij, dit is niet storend, want de muziek van dit achttal is toch bijna geheel instrumentaal. Als er vocalen bijkomen, is dit eerder een soort geroep waarbij het publiek wordt aangespoord om de handen in de lucht te gooien of op een andere manier mee te gaan in de energie.De grote kracht van de band, de opzwepende melodie?n van doedelzak en/of fluit in combinatie met donderende trommels, is misschien ook direct wel het zwakke punt. Voor mensen die de nummers niet al kennen, komt het geheel over als een grote brei waarbij elk nummer eigenlijk wel een beetje op het vorige lijkt. Daarom is dit een band waarbij het loont om de nummers toch echt te kennen, zodat het optreden live extra kan gewaardeerd worden. Daarnaast is er misschien wel nog een probleem. Wat op zo’n klein podium des te meer te merken is, is dat de band heel systematisch te werk gaat. Er is duidelijk een bepaald moment waarbij het ene bandlid zich verplaatst naar de andere kant van het podium, en dat geeft over de hele avond gezien een beetje het idee alsof je als toeschouwer kijkt naar een goed ingestudeerd toneelspel, wat soms wat storend is. Een min of meer spontaan intermezzo waarbij de indrukwekkende longinhoud van een van de doedelzakspelers wordt getoond, helpt dan toch weinig.

Voor degenen die de band hebben gemist, is het misschien interessant om te weten dat er een paar maanden geleden ook een dvd is uitgekomen onder de titel Live In Berlin. Er is een versie met dvd en cd’s, en een versie met alleen de cd’s. Laat de versie met dvd gewoon liggen. Hoe indrukwekkend het schouwspel dan ook is, het beeldmateriaal op dit schijfje is erg teleurstellend. Terwijl de show duidelijk indrukwekkend is en de locatie in Berlijn absoluut een prachtige is, zien wij licht schokkerige, onduidelijke beelden die elkaar snel afwisselen. Iemand die Corvus Corax niet goed kent zal de band met de dvd ook nauwelijks beter leren kennen, en de oude fan zal alleen maar gefrustreerd kijken naar hoe het geheel slecht in beeld wordt gebracht.

Score: ★½☆☆☆

De twee schijfjes met alleen audio daarentegen zijn heel interessant. Eigenlijk klinkt Corvus Corax live relatief vergelijkbaar met de studio-opnames, wat betekent dat er hier gewoon een soort best of is met de nummers die de fans het liefste horen, waarbij het rijke, licht melancholieke geluid van ‘Ballade de Mercy’ en het nummer ter ere van de god van de centauren ‘Cheiron’ beiden natuurlijk van de partij zijn. Het zijn prima opnames waarbij de opzwepende doedelzakken goed overkomen.

Score: ★★★★☆