Modeselektor – Body Language Vol. 8

modeselektorbodylanguagevol8Sebastian Szary organiseerde en draaide op illegale feesten, Gernot Bronsert bezocht ze en raakte enthousiast. Samen vormen ze Modeselektor. Na een paar eerste samenwerkingen ontmoeten ze in 2001 de techno-heldin Ellen Allien en staan sindsdien onder contract bij haar platenlabel Bpitch Control. Hun grote doorbraak was in 2007 toen ze het album Happy Birthday! uitbrachten waar Thom Yorke en Max?mo Park aan hebben meegewerkt.

Yorke bestempelde hun als zijn favoriete elektronische act en vroeg ze mee als voorprogramma van zijn band Radiohead in Berlijn en Japan. Momenteel reist Modeselektor samen met producer Apparat de wereld rond om hun zijproject ‘Moderat’ te promoten. Toch waren de twee Duitse heren niet beroerd om voor het Berlijnse label Get Physical de nieuwe compilatie Body Language Vol. 8 te maken.

Door dit achtste mix album te cre?ren wat maar liefst 29 nummers telt, treden ze in de voetsporen van artiesten als Junior Boys en Jesse Rose. Het mag duidelijk zijn dat ze voor nummers gekozen hebben die een inspiratiebron vormen voor de muziek die ze maken. We horen dubstep, electro, techno en zelfs R&B.

De cd is soepel aan elkaar gemixt. In tegenstelling tot vele andere mixalbums heb je door de verschillende stijlen muziek niet het idee dat je constant hetzelfde nummer beluistert. Ook bevat de cd een paar verassingen. Zo zijn ‘Pon de Floor’ van Major Lazer en ‘Cricket Scores’ van Boy 8-Bit geen bekende platen, maar de mensen die regelmatig dancefeesten bezoeken zullen ze zeker herkennen. Door ‘Nerve’ van Boys Noize en ‘Emotions’ van Benga erop te zetten, hebben ze gelukkig goed gekozen voor een onbekend nummer van deze hippe artiesten en geen hit die iedereen al uitgeluisterd is.

Als Modeselektor live draait staan mensen te popelen om hun mixen van o.a. Alter Ego en Bj?rk. Door hun slechte keus van eigen nummers mis ik deze heel erg op deze plaat. Mixalbums vergelijk je toch altijd met reguliere albums, daarom kan deze jammer genoeg toch niet zo overdonderen als Hello Mom! en Happy Birthday wel deden.

Score: ★★★☆☆