Spiritus Mortis – The God Behind The God

Ondanks dat metal in Finland een enorm genre is dat veel meer mainstream is dan in vele andere landen, is het subgenre doom metal niet erg sterk. De oudste Finse doom metal band, Spiritus Mortis, is ondanks een carrière van al zeker twintig jaar, dan ook toch geen grote gevestigde naam. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat de band nog maar weinig studioalbums heeft uitgebracht. Aangezien de band binnenkort in Oktober in Nederland staat, is dit een prima moment om nog eens een blik te werpen op het laatste album genaamd The God Behind The God, wat in Mei is uitgekomen.

The God Behind The God
bestaat uit acht nummers, waarbij er één nummer qua lengte uitspringt met bijna twaalf minuten. Bijna alle nummers volgen de formule van doom metal tot in de puntjes. We hebben dan ook te maken met over het algemeen vrij trage, soms zelfs wat logge, riffs waarbij een galmende, bombastische stem de sombere teksten presenteert. Die vocalen zijn wel nog relatief hoog, wat eerder doet denken aan de heavy metal. Het is dan ook alleen op dit punt dat de band niet het cliché doom metal recept volgt. Het is moeilijk te zeggen of dit nou echt een groot pluspunt is. Het is origineel, maar het knaagt af en toe of het goed past. Soms werkt het, en soms klinkt het toch wat raar. De dramatische vocalen van Sami Hynninen zijn in elk geval wel technisch sterk, want de man is ook de stem van Reverend Bizarre en The Puritan en heeft dus duidelijk al wat ervaring.

Het eerste nummer, en tevens het snelste, is misschien wel het beste. De teksten zijn misschien wat cliché, maar ‘The Man Of Steel’ dreunt met een flinke kracht. De kracht komt goed naar boven als duidelijk wordt hoe eenvoudig alles klinkt, zonder onorigineel en te simpel te klinken. Als tegen het einde van het nummer Sami Hynninen hoog uithaalt, smaakt het naar meer. Het is jammer dat de energie er eigenlijk al snel uit gaat. ‘Death Bride’ dreunt zo’n zes minuten wat eendimensionaal door, en het laatste stuk van dat nummer komt te laat om de energie terug te winnen. Het is niet zo erg dat alles traag is, want dat hoort bij het genre, maar wat wel een probleem is, is dat er maar weinig variatie is tussen én in nummers. Zo ook ‘The God Behind The God’, waarvan alleen de tweede helft echt interessant is. Daarbij spreekt ‘God’, en deze duistere gesproken tekst werkt angstwekkend goed. “There is none beside me / I am the Lord” is een tekst waarvan de rillingen over je rug gaan lopen.

The God Behind The God is een lastig album. Er zijn absoluut briljante momenten in ‘The God Behind The God’, ‘The Man Of Steel’ en hier en daar tussen de andere nummers. Maar over het geheel genomen is het een log en ietwat saai geheel. Er is in elk geval veel potentie bij Spiritus Mortis om bij een volgend album een meesterwerk af te leveren.

Score: ★★★★☆