Chuck Ragan – Gold Country

Chuck RaganLeden van punkrockbands die een akoestische gitaar oppakken en zich richten op solo shows en albums schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Namen als Joey Cape, Tim Barry, Dave Hause en Kevin Seconds zijn slechts enkele voorbeelden. Aanvoerder van dit genre is echter met recht Chuck Ragan, ook wel bekend van Hot Water Music.

Onlangs heeft Chuck Ragan zijn alweer derde album (tweede studio-album) uitgebracht. En ook met zijn Gold Country bewijst hij aan de top van het singer-songwriter genre in punkrockland te staan. De rauwe, karakteristieke zang is uiteraard weer waar alles om draait op dit album. Toch is er ook wel een aantal veranderingen te horen ten opzichte van de vorige twee albums. Zo is het instrumentarium in bijna alle nummers sterk uitgebreid met viool, drums, steel guitar, mondharmonica en veel achtergrondzang. Daarnaast zijn de nummers iets ‘eenvoudiger’ geworden, met een standaard opbouw en pakkende refreinen. De critici zullen zeggen dat de nummers meer standaard en minder origineel zijn, maar dat zal de echte fan waarschijnlijk toch iets te ver gaan.

Toch blijft bij Gold Country het gevoel overheersen dat er meer in had gezeten. Over de hele linie beschouwd is het een goed album zonder vullertjes, maar echte uitschieters ontbreken. Terwijl het juist die uitschieters zijn die Chuck Ragan zo geliefd maken (denk aan nummers als ‘The Boat’, ‘For Broken Ears’ en ‘California Burritos’). De productie is goed, maar – in tegenstelling tot de live shows – niet overdonderend. Ook na vele luisterbeurten groeit het album minder dan dat bij de vorige platen het geval was. Daartegenover moet wel gesteld worden dat Chuck Ragan de lat voor zichzelf ook wel enorm hoog heeft gelegd. Ook al haalt dit album die lat net niet, de liefhebbers kunnen dit album blind aanschaffen.

Score: ★★★☆☆