KISS – Sonic Boom

KISSNa elf jaar zonder nieuw materiaal komen de geschminkte mannen van KISS, onder leiding van Gene Simmons en Paul Stanley, eindelijk met een nieuw album. De nieuwe plaat, onder de noemer Sonic Boom, verwoordt volgens Simmons exact wat de band in gedachten had: een nieuwe plaat die ‘earth-shaking and deafening’ is. Hun beste plaat in tijden dus, als we de New Yorkers mogen geloven.

Na een enkele luisterbeurt kan er echter helaas negatief geoordeeld worden. Waar soortgenoten AC/DC en The Rolling Stones nog hele aardige albums eruit hebben weten te persen, doet deze nieuwe van KISS het hem gewoon net niet. Over het algemeen klinkt Sonic Boom helemaal niet onaardig, het is best een lekker plaatje zelfs, maar oh, wat klinken de mannen toch gedateerd. Diepgang is in het gros van de nummers ver, heel ver, te zoeken. Passages zoals: “Tell me about your fantasies, You know what I need tonight. Baby, you and me, we’re like TNT, Light the dynamite!!”, zijn toch weinig baanbrekend te noemen. Eén positief ding van de nieuwe KISS is toch wel het feit dat de plaat zo uit de jaren zeventig lijkt te komen. Lekker simpele rock‘n’roll, met de diepgang van een doperwt. Iets wat uiteindelijk toch als storend ervaren kan worden.

Verder over het inhoudelijke dan. Met ‘Modern Day Delilah’ zetten de mannen direct de toon voor de rest van het album. Het nummer heeft een onvermijdelijk KISS-stempel op zich, iets wat de overige tien songs op Sonic Boom collectief delen. ‘Balls-to-the-wall, kick-ass-rock‘n’roll’, zoals de mannen het zelf graag noemen.

Zo slecht is Sonic Boom echt niet. Stiekem is hij zelfs best lekker. En voor wie dat jaren-zeventig-gevoel terug wil en nog eens lekker onbeschaamd wil rock‘n’rollen is Sonic Boom een hele fijne plaat. Zelfs de niet-rockliefhebber zal misschien kunnen genieten van deze cd. Erg creatief is hij echter niet. Het gevoel dat KISS een soort karikatuur van zichzelf aan het worden is begint wel erg te knagen. Sonic Boom is een prima plaat, maar misschien is het nu toch echt tijd, zoals de mannen ons al meerdere malen eerder beloofd hebben, om te stoppen. Tijd voor een nieuwe generatie?

Score: ★★★☆☆