Otep – Smash the Control Machine

oteproarDe heren en dame van Otep, niet te verwarren met die verjaarde Zweedse metalband, laten weer iets van zich horen. Het schijfje Smash the Control Machine is alweer hun vierde kindje en klinkt erg vertrouwd. De lesbische Otep Shamaya probeert namelijk weinig nieuws op de dertien nieuwe nummers. Het is gewoonweg weer een album waar de 29-jarige heel wat hatelijke uitspraken doet tegen al het denkbare.

Slipknotter Joey Jordison hoorden we op een vorig album al eens meehelpen, maar ook ditmaal hebben een aantal artiesten zich aangemeld voor gastrol. Zo horen we de gitarist/toetsenist Koichi Fukuda (Static-X) en singer-songwriter, po?et en violist Emilie Autumn terug op het nieuwe schijfje van Otep. Ook horen we oudgedienden “Moke” Bistany op de drum en Rob Patterson met zijn gitaar, de twee zijn weer terug bij de groep en met deze bezetting, kun je bijna niks anders doen dan scoren.

Hoewel het nu-metalgenre ondertussen erg gedaan is, is ook de band geen spat veranderd sinds hun beginperiode. Ze zijn namelijk blijven steken op hetzelfde niveau als het debuut in 2002. Vooral de lange spoken-word stukken zijn kenmerkend geworden voor de groep, waar de zangeres vaak schreeuwend haar angsten uit en waar vooral haar kant als po?et ook naar voren komt. Dergelijke stukken bundelden ze overigens onlangs en werden uitbracht in boekvorm onder de noemer: Little Sins.

Helaas halen de rustige praatstukken, ook ditmaal de vaart uit de plaat. Wat erg zonde is. Ook waren de lage grunts in de beginperiode nog indrukwekkend, maar ondertussen weten we dat ze het kan – en zijn ze volgens sceptische zelfs computergegenereerd. Graag zou ik Shamaya eens iets nieuws zien doen, want op de zoveelste kopie van hun Sevas Tra, zit niemand te wachten.

Score: ★★★☆☆