Paramore – Brand New Eyes

Stel je eens voor: als Amerikaanse bandje (met een gemiddelde leeftijd van op dat moment pak ‘m beet 19 jaar oud) je eerste Nederlandse optreden ooit spelen in een volle Heineken Music Hall. Paramore deed het. Vervolgens kwam hun doorbreekplaat RIOT! uit, waarna de band ook tweemaal de Melkweg spoedig uitverkocht. Nu is hun derde plaat, Brand New Eyes uit, en verkocht de band 013 in een paar dagen uit zonder dat er (behalve single ‘Ignorance’) nog maar iets van de nieuwe plaat te horen was.

Van RIOT! kwamen meerdere hitsingles, waarvan ‘That’s What You Get’, ‘Crushcrushcrush’ en ‘Misery Business’ de grootste waren. ‘Misery Business’ werd zelfs, voor een poppunk nummer zwaar ongebruikelijk in Nederland, alarmschijf bij Radio 538. Tussen RIOT! en Brand New Eyes heeft Paramore niet stilgezeten: zo kwam er onder meer een live-dvd uit en droeg de band de track ‘Decode’ bij aan de soundtrack van de film Twilight.

Dit nummer is ook als bonustrack toegevoegd aan Brand New Eyes, en een van de hoogtepunten van het album. Want het is Paramore wederom gelukt om een veelzijdig, evenwichtig album uit te brengen met daarop de benodigde knallers. Zo opent de plaat stevig met ‘Careful’, waarna ‘Ignorance’ volgt. Vervolgens komt ‘Playing God’, waarbij de band wat gas terug lijkt te nemen. Het refrein is echter catchy als vanouds en alhoewel het nummer op het eind bescheiden losbarst lukt het ze toch om het nummer ‘klein’ te houden. Hier is goed over nagedacht, want ‘Brick By Boring Brick’ komt hierna is weer een stuk steviger, met zijn catchy ‘padapa padapapapa’.

Wat al vrij gauw blijkt is dat Paramore zijn catchy sound heeft weten te behouden, terwijl het haar sound heeft verbreed. Waar RIOT! vaak nog leunde op een pakkende riff of een eenvoudig meezing-refrein heeft de band met Brand New Eyes daadwerkelijk een volwassener sound gekregen. Over de arrangementen lijkt beter nagedacht en zoals eerder aangehaald werkt de trackvolgorde heel goed. Tevens heeft de toevoeging van extra Taylor York zijn vruchten afgeworpen: dankzij zijn partijen is Brand New Eyes een rijk album geworden dat zich niet bij de eerste luisterbeurt al prijsgeeft.

Score: ★★★½☆