Editors – In This Light And On This Evening

editorsroarVeckatimest van Grizzly Bear? Humbug van Arctic Monkeys? Lungs van Florence and The Machine? Merriweather Post Pavillion van Animal Collective? It’s Blitz! van Yeah Yeah Yeahs? Waith For Evolution van De Staat? Of is het net als in 2007 weer een album van Editors? Hun In This Light And On This Evening doet namelijk net op de valreep nog mee, dit om kans te maken als het beste album van 2009.

Dat het derde schijfje van Editors totaal anders zou gaan klinken, wisten we allemaal. Ze gaven reeds een voorproefje op verschillende festivals en ook op YouTube kwamen er wat verhullende filmpjes voorbij. De band zou een meer elektronische kant opgaan, ‘pursuing a new and rawer sound’ vertelde zanger Tom Smith al in een interview. Ze zijn niemand iets verplicht, wat ze al bewezen met single ‘Papillon’ die het album vooraf ging. Dit met een vervelende videoclip en met bijna zes minuten op de teller, niet erg geschikt voor de radiozenders zul je denken. Het maakt de Britten echter niks uit.

Door de hoge verwachtingen en de grote muzikale zwaai, zullen de eerste luisterbeurten zeker tegen gaan vallen. Zo ook bij mij.

Het titelnummer waarmee de plaat opent kent nog iets van het donkere en zware Editors-geluid, maar met ‘Bricks And Mortar’ wordt het gelijk al iets vrolijker en het swingt zelfs bijna. We horen kerkachtige zang, orgelgeluiden en veel ondefinieerbare gebeurtenissen. Het is wennen, maar na meerdere keren luisteren, blijkt het een van de mooiste nummers die het album kent. Dit ondanks de vaak herhalende stukken tekst, wat kenmerkend is voor de groep, maar nu opvallender doordat de nummers gemiddeld iets langer duren.

Het blijkt dat Smith meerdere kanten van zijn stem wilt en kan laten zien, maar ook juist de muziek meer laat spreken. Zo hebben veel nummers een lang en instrumentaal intro. Dat de band toch niet volledig zijn rug heeft gekeerd naar het verleden, bewijzen de teksten. Ook in In This Light And On This Evening zijn deze namelijk zeer dramatisch en druipt de depressiviteit er bijna vanaf. Dit was geen goede zomerplaat geweest en dat er netjes gewacht is tot het seizoen met vallende bladeren en hevige regenval, snap ik goed. De heren van Editors hebben een lastige race moeten afleggen, maar wat mij betreft hebben ze gewonnen. Net zoals in 2007.

Score: ★★★★★