Lewd Acts – Black Eye Blues

Hardcore/punk wordt vaak gebruikt als genre aanduiding. Over menig bands die in dit hokje geduwd wordt, kan gedebatteerd worden over of de ‘punk’ wel op zijn plaats is. Lewd Acts is niet zo’n band. De groep uit San Diego, Amerika heeft op de vorige releases duidelijk het baldadige punk gevoel. Op de nieuwe cd Black Eye Blues slaat de band echter een hele andere richting in.

Weliswaar maken ze dezelfde muziek: hardcore/punk, met de kenmerkende rauwe stem, het heeft een duistere tint gekregen. Misschien heeft de platendeal met Deathwish Inc. er wat mee te maken. Enigszins lijkt het op Converge, zelfs het sporadische gebruik van dissonante riffjes doet denken aan deze band. Het gegeven dat Kurt Ballou (van Converge) heeft meegeholpen aan de plaat versterkt dit enorm, want de productie is even rauw.

Weinig innovatie? Juist wel. De band doet dan afstand van de punk, in een nummer als ‘Nightcrawler’ is goed te horen dat de band niet veel aan snelheid heeft ingeboet en laat zien dat het nog vasthoud aan de ‘roots’. Opvallend is dan ook dat de band op deze plaat het niet moet hebben van de snellere nummers, maar van de rustige, intense nummers. Tracks als ‘Who knows the west coast could be so cold’ en het zes minuten lange ‘Nowhere to go’ zetten precies de goede, ijzige, sfeer neer. Misschien maar eens opletten volgende keer, want in de zomer zaten ze in Europa. Als je hard gaat op Rise and Fall, Converge, Defeater is dit wat voor jou, zelfs al vind je punk niets.

Score: ★★★★½