Rock The Nation Award 2009

rtnaward_flyerEen paar maanden geleden werd er een wedstrijd gehouden voor bands. Georganiseerd door het Oostenrijkse bedrijf dat voor vele metalbands het management organiseert, werd er een competitie op gang gezet voor al die metalbands die zo hongerig uitkijken naar een platencontract. Want dankzij samenwerking met het grootse label Nuclear Blast was de prijs niets minder dan een volledig verzorgde kickstart in de carrière, waarbij Rock The Nation zorgt voor management en Nuclear Blast voor een platencontract dat langere tijd loopt. En de uitslag is laatst bekend gemaakt.

Met meer dan 1200 inzendingen was al snel duidelijk dat er bij deze competitie wel een ijzersterke band uit moest komen die met de prijs weg zou lopen. Zoals zo vaak gebeurt in dit soort gevallen, kon de jury uiteindelijk niet de knoop doorhakken. Stefan Hattinger van Rock The Nation verklaart: “We hielden gewoon zo veel van deze twee bands, dat we niet tegen één van de twee acts konden beslissen, dus hebben we voor twee winnaars moeten kiezen.” Daar hebben wij geen probleem mee, als de kwaliteit tenminste zo hoog is als het lijkt te zijn. Daar lijkt wel alles naar toe te wijzen, aangezien beide bands ook in de top tien kwamen na het tellen van de stemmen die fans gegeven hadden. Er is dus ook naar het publiek geluisterd.

De eerste van de twee winnaars verklaart misschien ook nog wel waarom er voor twee winnaars is gekozen. De band heeft namelijk al wel eerder een album op de markt uitgebracht. Voor het nieuwe album was echter nog geen nieuw label gevonden, en daarom kon de band net zo goed wel meedoen met de competitie. We hebben het over Suicidal Angels. De heren komen uit Griekenland, en de eerste full length die in 2007 was uitgekomen onder de naam ‘Eternal Domination’ is indertijd niet geheel zonder succes ontvangen. De snelle, extreme thrash metal lijkt regelrecht te volgen uit klassieke albums als Seasons in the Abyss van Slayer en Extreme Agression van Kreator. Daarmee is dit in een band die de mogelijkheid heeft om de nieuwe, jonge golf van thrash metal aan te voeren, aangezien het geluid even sterk is als bij de oude golf was. Het nieuwe album van Suicidal Angels is bovendien eigenlijk al helemaal klaar, en staat dan ook al gepland voor een release op 20 November.

De andere band die een platencontract heeft binnengehaald is daarentegen wel spiksplinternieuw. Sterker nog, de heren van Steelwing, voorheen nog even Scavenger, zijn begin dit jaar pas bij elkaar gekomen. De mannen komen uit Zweden en laten een geluid horen die in het midden ligt tussen de oude heavy metal acts als Van Halen, Judas Priest en Iron Maiden aan de ene kant, en power metal als Hammerfall aan de andere kant. Er wordt vooral furore gemaakt met de zangkwaliteiten van zanger Riley, die al belooft een bereik te hebben van heb ik jou daar, aangezien de man ongelofelijk hoog kan uithalen. Voor het album van Steelwing moeten we nog tot de lente van 2010 wachten, maar het lijkt erop dat het dat zeker waard gaat zijn.

Er zit nog een laatste voetnoot aan dit hele verhaal. Het succes van de competitie smaakt blijkbaar naar meer, want er liggen al plannen klaar voor de versie van 2010, die vroeg in dat jaar zou moeten gaan beginnen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte.