Speech Debelle

26200Dit jaar won Speech Debelle verassend de Mercury Prize. Met als vorige winnaars Elbow en Anthony and the Johnsons is ze in ieder geval in goed gezelschap. ROAR sprak met haar over de prijs, opgroeien en haar carrière.

In de pers riep de rapster zo vaak mogelijk dat ze er met de prijs vandoor zou gaan. Dat heeft blijkbaar gewerkt. ‘Ik heb niets te maken met de competitie. Mijn plaat is de beste en daarom ga ik die prijs winnen. Ik weet wat ik heb gemaakt en hoe goed het is.’

Opgroeien

Het leven van Debelle verliep niet altijd zo voortvarend als nu. Toen ze negentien jaar oud was verliet ze na een heftige ruzie met haar moeder het ouderlijk huis. ‘Er waren teveel spanningen en we begrepen elkaar gewoon niet. Het is goed dat ik een tijdje weggeweest ben. Dat heeft me sterker gemaakt.’

Inmidels zijn moeder en dochter gelukkig herenigd. Sterker nog: ze zijn elkaars beste vriendinnen. ‘Het was eigenlijk gewoon een kwestie van praten. Nu weten we precies wat we aan elkaar hebben. Mijn moeder helpt me met heel veel dingen en ik heb haar nu meer dan ooit nodig.’

Debelle heeft namelijk genoeg te verwerken. Zo liep haar vader weg toen ze nog erg jong was. De verbittering uit zich ook in haar teksten die erg diep gaan. ‘Live is dat soms wel moeilijk hoor. Ik geef erg veel van mijzelf op Speech Therapy. Daarom speel ik sommige nummers gewoon niet. Dat doet teveel pijn.’

Live

Het is een groot verschil. Vorig jaar werkte Debelle nog in de plaatselijke MacDonalds om geld te verdienen. Nu tourt ze de hele wereld over. ‘Ik ben dankbaar. Echt heel dankbaar. Als ik iets leuk vind is het wel optreden en nu kan ik er nog mijn brood mee verdienen ook.’

Gelukkig blijven er genoeg nummers over om wel live te spelen. Zit er nog een bezoekje aan Amsterdam in binnenkort? ‘Ik ben dol op Amsterdam. Het Raw Rhytm Festival was absoluut een van mijn favoriete optredens van de laatste tijd. In oktober kom ik langs voor een show in Paradiso en dan plak ik er meteen een korte vakantie aan vast.’