Top Notch presents @ Melkweg, Amsterdam

topnotchHet werd al onder veel bombarie aangekondigd: vrijdagavond 2 oktober staat in het teken van de heetste hiphopartiesten uit Nederland. Eerder dit jaar vond in Paradiso een soortgelijk evenement plaats met artiesten als Winne, Fakkelbrigade, Zwart Licht en Zo Moeilijk. Vanavond is het de beurt aan vier andere namen en bij aanvang is The Max, de grote zaal van de Melkweg, al flink volgestouwd.

De eerste rapper die we mogen verwelkomen is Kempi. Jerrely Slijger is een typisch voorbeeld van iemand die van de straat naar de podia is gekomen, en hoe. Zijn eerste mixtape was een daverend succes en ook de laatste mengelmoes, die wij eerder dit jaar al bespraken, deed het goed. Hoewel de tracks op zijn debuutalbum Du Zoon overwegend een rustige ondertoon hebben is de hiphopper live ‘Top Notch-hard’. De beats pompen lekker de zaal in en het lukt Kempi goed om de zaal mee te krijgen. ‘Wakker In Du Cel’ is natuurlijk het paradepaardje en als cadeautje krijgen we, ondanks dat de speeltijd eigenlijk voorbij is, drie extra nummers. Hierbij heeft Kempi bewezen niet voor niets door Top Notch getekend te zijn.

Tussendoor praat Winne de boel lekker aan elkaar, of nouja, voor zover daar tijd voor is. In sneltreinvaart wordt de volgende act al op het podium gehaald, namelijk niemand minder dan Dio! Vorig jaar vond iedereen het nog een leuke sidekick van The Opposites, nu loopt heel Nederland met hem weg, en terecht. Vanaf het begin is het één groot feest en zoeven de hits als ‘Tijdmachine’, ‘Baby’ en ‘Stuk’ langs. Het mooiste moment van de show breekt aan als de vrolijke rapper vraagt of het publiek hem naar buiten kan dragen. Natuurlijk kunnen ze dat! Al zingend, terwijl Sef van Flinke Namen op het podium door blijft gaan, wordt Dio op handen de zaal uitgedragen.

Jaja, we zijn alweer bij de derde naam die groot op het affiche prijkt aangekomen: Flinke Namen. De drie heren, ondersteund door DJ The Flexican, hadden onlangs een hitje met ‘Als Zij Langsloopt’. Ook vanavond komt deze track langs, net als veel meer van het album Superstuntwerk. Vreemde eend in de bijt is de DJ Promo remix van ‘Hakkemdoordemidde’, waarbij de Melkweg even veranderd in een gabberdome. Hoewel er aan het begin van de set een zooi mensen weg te lijken lopen, om even te roken of te drinken, staat het later toch weer net zo vol als eerst wat aangeeft dat de heren een goede show hebben weggegeven.

Tot slot is het de beurt aan The Opposites. Willy kondigt aan dat dit de laatste show is van hun tour die ongeveer twee jaar geduurd heeft en het dak er dus af moet vanavond. Het publiek geeft hier geriefelijk gehoor aan en het is vanaf het begin ook flink beuken geblazen. De hele Top Notch parade komt het podium op en er wordt bier uitgedeeld aan het publiek. Ook al heb ik deze show al tig keer gezien, het blijft hard!

Dat Top Notch het goed doet wisten we al, en ook vanavond was weer memorabel. Het is leuk dat er vier andere acts dan de vorige keer op het podium stonden en een bijna uitverkochte Melkweg zorgde dat de sfeer er vanaf het begin goed in zat. Ook krijgen we als bezoeker nog een cd mee van de avond, alsof het allemaal nog niet genoeg was!