W.A.S.P. – Babylon

W.A.S.P. Babylon cover (2009) editLang haar, spandex, kippenbloed en vrouwelijk naakt. Zanger-gitarist Blackie Lawless van W.A.S.P. is er niet vies van. De man past prima naast Ozzy Osbourne en Marilyn Manson in het rijtje shockrockers. De muziek van hem en zijn band neigt meer naar de old school sound van Ozzy, dan naar de vernieuwde sound van Manson. Want op Babylon wordt het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar voor een metalhead die graag in de jaren ’80 vertoeft maakt dat geen bal uit.

Denk aan Europe en de oude Bon Jovi, maar dan in heavy metal-stijl. Zo krijg je wel een beeld van de band. Echt elk rock ’n roll cliché is op W.A.S.P. (We Are Sexual Perverts) toepasbaar. Provocerende teksten mogen dus niet ontbreken, maar daar hoef je met dit nieuwste album niet bang voor te zijn. Het thema ‘Bijbelse visioenen’ van The Four Horseman of the Apocalypse spreekt alleen al boekdelen.

Die vier Horseman slaan op Lawless, sologitarist Doug Blair, bassist Mike Duda en drummer Mike Dupke, die de huidige bezetting van W.A.S.P. vormen. Blair en Dupke spelen sinds 2006 in de band die al 26 jaar aan de weg timmert. De nieuwelingen vervullen hun rol gedreven en degelijk. De negen voornamelijk uptempo nummers met scheurende gitaren en jankende solo’s donderen over je heen als op hol geslagen paarden. In dat opzicht is het thema van deze cd uitstekend uitgekozen.

De stem van Lawless heeft zijn beste tijd wel gehad. Dat hoor je met name in de breekbare stukken zoals de intro’s van ‘Into The Fire’ en ‘Godless Run’. Maar bij dit soort bands is het vooral belangrijk om geloofwaardig over te komen. En dat lukt met Babylon heel aardig.

Score: ★★½☆☆