Uriah Heep – Celebration

Er zijn maar weinig bands die zo ver komen dat ze een jubileum van 40 jaar kunnen vieren. Dat is op zich al een applausje waard. Het is de veteranen van Uriah Heep gegund, aangezien ze in deze lange tijd altijd op een hoog niveau bezig zijn geweest. Maar hoe vier je zoiets nou het best, als er al redelijk wat compilatie-cd’s gemaakt zijn, ook in recentere jaren. Celebration is het antwoord. Het is een album met twee nieuwe nummers, en voor de rest gewoon de klassiekers, maar wel opnieuw opgenomen, zodat Celebration voor iedereen interessant is.

Voor degenen waarbij de naam Uriah Heep niks zegt, is een kleine introductie toch wel handig. Uriah Heep maakt al sinds 1969 een vorm van melodische hard rock, waarin elementen van heavy metal, progressieve rock en jazz worden verwerkt. Dit in combinatie met meervoudige harmonieuze back-up vocalen hebben de band de komische bijnaam “The Beach Boys of Heavy Metal” opgeleverd.

Op Celebration staan nieuwe versies van stokoude nummers als de grootse hit ‘Easy Livin” en het briljante ‘Lady In Black’, maar ook een nieuwe versies van het recentere nummer ‘Between Two Worlds’. Daarbij zijn ‘Only Human’ en ‘Corridors Of Madness’ helemaal splinternieuw, om het album ook voor de oudere fans nog extra aantrekkelijk te maken. De meeste nummers komen echter origineel gewoon uit de eerste helft van de jaren 70, wat toch wel de meest glansrijke jaren van de band waren. Dat is dan ook te merken, want dit zijn stuk voor stuk juweeltjes qua compositie. De nieuwe versies veranderen over het algemeen niet erg veel aan het origineel, maar laten de nummers gewoon horen zoals ze nu klinken, met een andere zanger dan indertijd. Het verschil met de nieuwe nummers is helaas goed te horen. Echt slecht is ‘Only Human’ bijvoorbeeld ook weer niet, maar er is wel te merken dat de band niet meer het creatieve vermogen van weleer heeft, aangezien de herhaling net te veel hoogtij viert bij de nieuwe nummers.

Voor de oude garde van de fans is Celebration een heerlijke plaat die het bestaan van Uriah Heep prima viert door goede nieuwe nummers te bieden op een verzamelalbum waarop Bernie Shaw’s vocalen de oude nummers een tweede leven geven. Voor de jonge fans is Celebration net zo interessant, want in de veertig jaren dat Uriah Heep nu bestaat zijn er simpelweg hele sterke albums uitgebracht. Celebration is dan een prima begin om in contact te komen met de band, zonder te eindigen met het normale compilatie-schijfje wat het nadeel heeft dat de band gewoon niet helemaal meer zo klinkt.

Score: ★★★★☆