Ensiferum @ Poppodium Romein, Leeuwarden

ensiferumkleinWie ooit naar een tentfeest is geweest, was hier waarschijnlijk omringd door dronken mannen met ontbloot bovenlijf en kreeg vast ook al snel een lading bier over zich heen. Het publiek van vanavond overtreft af en toe de echte tentfeestgangers, de hele zaal staat vol met langharige vikingmetalfans. Mede dankzij het rookverbod vult de zaal zich al snel met de geur van bier en zweet. Dit lijkt de ideale omgeving voor een paar mooie strijdliederen.

Als opener van de avond staat de metalband Tracedawn op de planken, die net als Ensiferum uit Finland komt. In tegenstelling tot de twee andere bands van vanavond, zit er geen vleugje folk in de muziek van Tracedawn. De bandleden zijn allemaal nog erg jong, maar zorgen met hun enthousiasme toch voor de eerste tweemanspit in het publiek. Helaas is de zanger alleen goed in zware grunts en valt zijn melodieuze zang wat tegen.

Dan mogen de mannen van Mets?t?ll het proberen. Het folkgehalte gaat meteen een stuk omhoog zodra er een doedelzak tevoorschijn wordt gehaald. De band uit Estland speelt een goede afwisselende set en soms doen ze een beetje aan Korpiklaani denken. Inmiddels zijn de eerste mensen ook aan het headbangen geslagen. Na een nummer speciaal voor alle mooie vrouwen in de zaal, verlaten ze het inmiddels erg enthousiaste publiek.

Deze hoeven niet erg lang te wachten op Ensiferum, iedereen heeft zich netjes aan het strakke speelschema gehouden. Onder begeleiding van de intro van From Afar, komen de mannen als echte helden het podium op en beginnen meteen sterk met de titeltrack van het nieuwe album. Direct valt de gitaar op, omdat deze voorzien is van mooie blauwe lampjes op de hals. De eerste paar nummers knallen eruit en de zaal staat inmiddels vol met een grote massa duwende, springende, zingende en met bier gooiende mensen.

Zowel oude bekenden als nieuwe nummers worden door het publiek erg goed ontvangen en de band lijkt weinig verkeerd te kunnen doen. Nummers die eruit springen vanavond zijn ‘From Afar’, ‘Wanderer’, ‘The Longest Journey’ en de afsluiter ‘Iron’. Jammer is dat het soms lijkt alsof Ensiferum een beetje onge?nteresseerd de setlist doorwerkt. Op cd is het nieuwere werk erg verschillend van het oude. Dit verschil is live veel minder groot en dat zorgt ervoor dat de muziek tijdens de show een beetje teveel van hetzelfde is.

Een leuke verrassing is dat het publiek de keuze krijgt met welk nummer de band vanavond afsluit. De grote meerderheid stemt voor ‘Iron’ en hierdoor wordt ‘Battle Song’ vanavond helaas niet gespeeld. De zanger bedankt het publiek uitvoerig en hierna verlaten ze het podium. Ensiferum heeft vanavond goed gespeeld en heeft er waarschijnlijk vanavond wat fans bij gekregen.

Setlist:

 1. From Afar
 2. Twilight Tavern
 3. Little Dreamer
 4. Elusive Reaches
 5. Wanderer
 6. Heathen Throne
 7. Guardians of Fate
 8. Tale of Revenge
 9. Smoking Ruins
 10. Slayer of Light
 11. One More Magic Potion
 12. Tumman Virran Taa
 13. The Longest Journey
 14. Encore, Treacherous Gods
 15. Lai Lai Hei
 16. Iron