Haribo Macht Kinder Froh

Haribo-Macht-Kinder-Froh01Haribo Macht Kinder Froh, een slogan van een Duitse snoepproducent waar een vijftal muziekkanten hun bandnaam aan wilde eren. Ze maken newjack-core, breedown, zwakmetal, electro of hoe je het ook noemen wilt, het is hip en slaat aan. Geboren in Utrecht en met Lowlands, Groezrock, Ieperfest en alle zalen door heel Nederland als toekomstdroom. En als ze het echt voor het zeggen zouden hebben, dan willen ze ook graag getekend worden door Artist & Company. ‘Gewoon, omdat wij heel graag samen met Monique Smit willen touren.’

Haribo Macht Kinder Froh‘Ik vind dat optreden een beleving moet zijn, wij proberen dit met onze live-shows zo goed mogelijk te doen, maar het is natuurlijk aan het publiek hierover te oordelen. We willen dat het publiek het naar zijn zin heeft en vooral veel lol heeft, net als wij.’

Optredens
Ze deelden de podia reeds met grote namen als Annotations Of An Autopsy, Trigger The Bloodshed, Viatrophy en Burning Skies. Dit terwijl het allemaal heel wat kleiner en spannender begon. ‘Ik kijk terug naar onze eerste optreden als elk startende band dat doet, het is vooral spannend wat mensen van je gaan vinden en hoe ze op je reageren. Van te voren wordt natuurlijk veel geroepen om mensen te triggeren om te komen – al dan niet door onszelf – en dat moet je wel waar zien te maken’ aldus gitarist Erwin. En hoewel ze geholpen worden door het boekingskantoor waar de bandleden een vinger in de pap hebben, is dit zeker niet (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) een groot aandeel van de shows die ze spelen. ‘Iedereen in de band regelt optredens, maar het gebeurd ook erg vaak dat we gewoonweg gevraagd worden te komen spelen. We love everyone who books us!! <3.’

Naast Nederland, staan er nu ook optredens in Belgi? en Duitsland op het schema. Enthousiast? ‘In het buitenland spelen hebben we allemaal nooit gedaan en we zijn door ook echt siked! Er staan er nog meer gepland maar die zijn nog niet rond. Zo zijn er onderhandelingen gaande over meer optredens in Duitsland, Ierland en Belgi?’ laat drummer Richard weten.

Realistisch
Hoewel ze leuke dagdromen hebben om bijvoorbeeld samen met Slayer op één podium te gaan staan. Blijft gitarist Erwin zeker realistisch. ‘Sowieso is het voor Nederlandse bands extreem moeilijk om te groeien, omdat grote zalen en/of verschillende grote evenementen organisaties geen tot bijna geen mogelijkheden geeft aan jonge en hardwerkende bands om te spelen met grote internationale artiesten. Hierdoor is de stap naar het grote publiek erg moeilijk te maken.’ Een andere koers varen is ook zeker geen optie: ‘Ik zou niet blij zijn als we door een groeiaanbod onze stijl moesten veranderen. Natuurlijk zijn kleine veranderingen vanzelfsprekend, maar als het te gek wordt, denk ik er wel 666 keer over na. Shit, wat ben ik toch metal’ voegt de drummer toe, die overigens tevens op de trommels slaat bij Concept 02.

Toch zitten ze niet geheel achterover gezakt als het om Haribo Macht Kinder Froh gaat. ‘Hard werken gebeurd door ons voornamelijk in de plaatselijke cafetaria, kebab-tent of kroeg om daar wat lokals te strikken, maar ook op internet doen wij ons best. De een draagt zijn steuntje harder bij dan de ander, maar niet iedereen in de band is een N-E-R-D. Je moet vooral zorgen dat je opvalt. Als je extreem gave muziek schrijft maar het live totaal niet weet te verkopen, houdt het snel op. En goede nummers schrijven helpt echt niet hoor, zorg gewoon dat een mega lekkere chick je muziek promoot en je merchandise verkoopt… dan gaat alles vanzelf.’

Studioplannen
Een goed inkomen en spelen in een underground-bandje gaat helaas vaak niet samen. ‘Het zou natuurlijk het tofste zijn om van de muziek die je maakt ook te kunnen leven, maar die droom heb ik eigenlijk al een beetje opgegeven. Wij zien Haribo als een hobby. We willen nu vooral zoveel mogelijk spelen en proberen de onkosten die we ervoor maken een beetje te dekken. Zoals elke andere hobby kost ook deze nou eenmaal geld. Van de opbrengsten gaan we maandag 5 oktober de studio induiken, met JB van Dr. Doom. Dit om onze hit-single op te nemen en met de opbrengst hiervan hopelijk de opnames voor een EP of full-length te kunnen betalen.’

Hoewel het bandleven voor de heren vooral veel eten, feesten en naar mooie vrouwen kijken is, gaat de combinatie van feesten met vrienden, drinken, optreden en ongezond eten, ze ongetwijfeld een erg mooie toekomst bezorgen. Ik geloof er in elk geval in.