J. Tillman – Year In The Kingdom

tillman year kingdomOnderhand staat Joshua Tillman eigenlijk meer bekend als drummer van de succesvolle act Fleet Foxes, maar als singer-songwriter is er sinds 2005 al gestaag muziek uitgebracht onder de naam J. Tillman. Daarbij zijn er soms drums of strijkinstrumenten te horen, maar vooral alleen een gitaar en Tillman’s stem, waarbij alles van de hand van de bebaarde Joshua zelf is. Bij het zesde album van J. Tillman mogen we dan ook gewoon verwachten dat Year In The Kingdom een album is met lieflijke melodie?n waarbij Joshua met gevoelige stem ons hart overrompelt.

Year In The Kingdom laat Joshua Tillman weer van een erg po?tische kant zien. Licht en duisternis zijn duidelijk grote thema’s in de muziek op het album, maar met de hoopvolle, zachte melodie?n is die kant van duisternis eigenlijk niet écht aanwezig. Als we bijvoorbeeld naar ‘Crosswinds’ luisteren, laat de heer Tillman duidelijk merken dat de situatie nu niet goed is, maar toch is er weinig onrust in de muziek. Dat blijkt in de tekst als Tillman zacht zingt dat ‘we elkaar wel vinden’. Zo gaat het op Year In The Kingdom wel vaker. Zo hebben we titels als ‘Though I Have Wronged You’ en ‘There Is No Good In Me’, waarin Joshua duidelijk afrekent met zichzelf. Toch zijn ook deze nummers geen echte klaaglieden.

Dat is dan ook het zwakke punt van Year In The Kingdom. Aan de ene kant zijn alle nummers lieflijk, zacht en wonderschoon, waardoor het album er soms in slaagt een prachtige, fragiele droomwereld kan neerzetten. Aan de andere kant ligt er geen tweede laag in de composities van Tillman en is er relatief weinig variatie tussen de verschillende nummers. Jawel, ieder nummer heeft een rijke uitstraling die je in je schreden doet stoppen, omdat er een prachtige rust en fijnzinnigheid op de luisteraar neerdaalt, maar de hoopvolle en schone geluiden worden nergens afgewisseld met een ander type compositie, waardoor het geheel van Year In The Kingdom wel wat kracht verliest.

Toch is er ondanks dit punt van kritiek genoeg over om dit album mee te loven. De subtiele, ingetogen nummers zijn hier en daar gewoon eindeloos magisch door J. Tillman’s magische vocalen. Bovendien zijn de meeste melodie?n subtiel en sereen opgebouwd, waardoor het album als een kalm beekje voortkabbelt. De nodige lof moet ook worden gegeven aan de schone productie, waardoor de gevoelige snaar kan worden geraakt. Kortom, J. Tillman’s zesde album Year In The Kingdom is een wonderschoon, subtiel album waarbij het grootste probleem is dat je niet moet rekenen op een al te sombere toon, veel instrumenten of complexe structuren. Dit zijn nummers die vanaf het eerste moment al kracht hebben, en daarna misschien niet erg groeien als ze veel gedraaid worden, maar dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig.

Score: ★★★★☆