Grizzly Bear – Veckatimest

veckatimestGrizzly Bear is alweer aan het derde album toe. De licht psychedelische indie rock van het kwartet maakte bij het debuut vijf jaar geleden al indruk, maar nu het derde album is uitgebracht lijkt de wereld pas echt open te liggen voor de band uit Brooklyn. Het is namelijk zo dat Veckatimest, dat eind Mei is uitgebracht, een groot succes blijkt te zijn. Zowel grote als kleine recensies geven Veckatimest, een album dat vernoemd is naar een klein eilandje bij Massachusetts, een hoge score en meer lof. En eerlijk gezegd gaan wij niet achterblijven.

Veckatimest is namelijk een uitstekend album. De heren van Grizzly Bear slagen erin om wat genres te verweven tot een dromerig en psychedelisch, maar toch toegankelijk geheel met een verfrissend geluid. Met een intieme fluisterzang op rijke akoestische riffs brengt zanger Daniel Rossen dagdromen tot leven. Het begint al mooi met de opbouw van ‘Southern Point’. Als een stoomtrein die op gang komt gaat het ritme zachtjes naar het refrein, waar een betoverend en charmerend stuk zang wordt neergezet. De rijke harmonie wordt eigenlijk alleen maar beter met ‘Two Weeks’, uitgebracht als eerste single en waarschijnlijk het hoogtepunt van Veckatimest. Het nummer is grotendeels onstaan toen drummer Chris Bear en gitarist/toetsenist Ed Droste een weekend aan het uitblazen waren op Cape Cod. Dat valt te horen, want het nummer zou op een soundtrack moeten staan van de ideale rustige vakantie in de wilde natuur.

Heel soms kan het wel eens aanvoelen dat Veckatimest wat uitgesponnen lijkt te voelen, maar het lijkt erop dat dit komt omdat het gehele album bedoeld is als een uiterst uitgebalanceerd, consistent geheel. Daardoor kan het lijken alsof er soms kracht mist, maar na een paar keer luisteren is juist duidelijk dat er op dat soort momenten wordt voortgeborduurd op afgewacht op een volgende uitgemeten ‘uitbarsting’, zoals bijvoorbeeld op twee-derde in het nummer ‘Cheerleader’ gebeurt.

Veckatimest is geen wilde rit. Het is een album waar hier en daar moeite in gestoken moet worden door de luisteraar, maar dit betaalt zich zeker uit, want de rijke, harmonieuze melodie?n van Grizzly Bear blijken steeds gelaagder en gevoeliger te klinken. Neem de zuivere onschuld die klinkt op ‘Dory’ en de begeerte die hier klinkt, en keer op keer zal dit nummer een stukje meer van charmeren. Neem de duistere tekst “You will only bleed me dry” op ‘While You Wait For The Others’, wat meer en meer zal aanvoelen als een subtiele nachtmerrie waar je toch steeds weer naar wil luisteren. Veckatimest is kwaliteit op kwaliteit, waar bijna geen zwakke punten in zitten.

Score: ★★★★★