Skindred – Shark Bites and Dog Fights

Skindred_-_Shark_Bites_and_Dog_FightsIn 2002 brak Skindred door met hun debuutalbum Babylon, met daarop de hits ‘Pressure’ en ‘Nobody’. De opvolger liet vijf jaar op zich wachten en viel eigenlijk tegen, meer van hetzelfde. Nu is Shark Bites and Dog Fights al een tijdje uit, en dat klinkt alweer beter. Officieel is Shark Bites and Dog Fights een EP, maar met zijn speelduur van een half uur vind ik die term een beetje overdreven. In elk geval is de lengte perfect, de verveling die door het gebrek aan variatie bij de twee eerdere albums optrad blijft nu uit. Helaas zijn ze niet allemaal van hoge kwaliteit. De mix van reggae, electro, (nu-) metal verschilt weinig van eerdere albums maar het werkt wel, vooral dankzij de unieke zang.

Opener ‘Stand for Something’ is een typisch Skindred nummer, snel maar met een lekker meezing refrein. Gedurende het nummer laat zanger Benji Webbe horen over een ruime selectie vocaal geweld te beschikken. De spaarzaam gebruikte elektronica past goed bij de rest, zonder de aandacht van de muziek af te leiden. Gelukkig bevat Shark Bites and Dog Fights meer van dit soort nummers, ‘ You Can’t Stop It’ of ‘Calling All Stations’. Helaas staan er ook enkele missers op, zoals het wazige, bijna ballad achtige ‘Who Are You’, de ‘Electric Avenue’ cover en ‘Days Like These’. Gelukkig knalt de band er met ‘Invicible’ weer lekker uit.

Hoewel de band vaak met hardcore legendes Bad Brains wordt vergeleken is dit niet helemaal correct. Skindred mengt inderdaad ook reggae invloeden met een ander genre, maar compleet anders dan de Bad Brains. Hopelijk heeft de band met deze EP deze vergelijkenis van zich af weten te schudden.

Score: ★★☆☆☆