Progressive Nation Tour 2009 @ Ahoy, Rotterdam

dreamtheaterroarDe Progressive Nation Tour 2009, georganiseerd door Dream Theater drummer Mike Portnoy, streek woensdag 7 oktober neer in Ahoy, Rotterdam. Unexpect, Bigelf, Opeth en natuurlijk Dream Theater zelf zorgden voor een vier en een half uur durend spervuur aan noten, grunts en solo’s. Het rondreizende circus voor de progmetalfanaat trok een volle zaal, verliep niet altijd even soepel, maar vermaakte opperbest.

Opener Unexpect uit Canada deed wat het moest doen. Het zevental zette een energieke show neer om nieuwe harten te veroveren. Daarbij werd er constant gevochten tegen een slecht geluid, werkelijk een blubberbende. Daar leken vooral zangeres Le?lindel (een soort Sindel uit de Mortal Kombat gameserie) en Chaoth met zijn negensnarige (!) basgitaar totaal geen last van te hebben. Al zwiepend met hun lange dreadlocks sprongen ze als apen over het hele podium. Duidelijk de clownact van de avond.

Bij Bigelf was het geluid een stuk beter, maar een technische storing bij gitarist Ace Mark kwam het viertal niet ten goede. De show was slordig, gaf ook zanger Damon Fox toe. Hij verontschuldigde zich zelfs voor een horrendous versie van één van hun nummers. Fox zag er met zijn hoge hoed, tussen twee keyboards uit als een geflipte circusexploitant. De band deed zijn uiterste best om nog wat van de show te maken. Dat lukte met hun mix van Black Sabbath en Pink Floyd ondanks de slordigheden heel aardig.

opethroarMaar men kwam natuurlijk echt voor Opeth en Dream Theater. De populariteit van de Zweedse progressieve death metalband groeit als kool. In Ahoy laten frontman Mikael Akerfeldt en zijn mannen wederom een verpletterende indruk achter. Niet alleen de setlist met ‘Windowpane’, ‘Harlequin Forest’ en ‘Deliverance’ is uitstekend gebalanceerd en goed op het progpubliek uitgekozen, ook de uitvoeringen komen in de grote zaal goed tot hun recht. Vergelijkbaar met een leeuwenact is de band onvoorspelbaar en soms erg agressief. Met ‘April Ethereal’, een onbetwist potje death metal, als grootste en meest agressieve verrassing. Setlist: Windowpane, The Lotus Eater, Harlequin Forest, April Ethereal, Deliverance, Hex Omega.

dreamroarEn toen kwamen de acrobaten. Dream Theater. Zet ze vijf keer per jaar in Ahoy en je hebt gegarandeerd vijf keer een volle bak. Dat merkt ook zanger James Labrie op, die zijn lof aan het Nederlandse publiek uit. Veel meer contact zoekt de band de rest van de avond niet op. In razendsnel tempo worden de nummers achter elkaar ingezet. Daarbij ligt de nadruk op nieuw werk.

Vooral het album Black Clouds & Silver Linings staat met vier nummers centraal. Het harde en lange ‘A Nightmare To Remember’ is als openingstrack van het concert uitermate geschikt. De filmische intro, dan het knallende gedeelte, het prachtige melodieuze tussenstuk, werkelijk één en al energie. Wat opvalt is de enorme productie. Eindelijk een podiumpresentatie die de band eer aan doet. Een gigantische backdrop, die bij tijden mooi wordt verlicht, drie reusachtige schermen en een smaakvolle lichtshow.

De band is niet in topvorm en ook de setlist valt wat tegen. Weinig crowd pleasers en ‘Prophets Of War’ komt niet geweldig uit de verf. ‘Wither’ doet het daarentegen live erg goed. En volgens het Mike Portnoy forum is er zelfs gefilmd voor een toekomstige videoclip van deze ballad. Maar ook al gaat dit concert niet de boeken in als beste concert ooit: Mike Portnoy, John Petrucci, John Myung en Jordan Rudess (zelfs tijdelijk met tovenaarsmuts) blijven vermaken met hun gegoochel en gejongleer op hun instrumenten. Portnoy drukt zelfs op jolige manier een drumstok in zijn neus tijdens het complexe instrumentale nummer ‘The Dance Of Eternity’. Een lange avond goed vermaak. Maar de volgende keer willen we gewoon weer een Evening With tour! Setlist: A Nightmare To Remember, A Rite Of Passage, Hollow Years, Keyboard Solo, Prophets Of War, Wither, The Dance Of Eternity, Take The Time, The Count Of Tuscany