Revengine – Plan Your Escape

revengineroarRevengine komt uit het koude Finland en maakt ‘multiflavored ass-kicking rock with an attitude’, wanneer we de biografie moeten geloven. De groep bestaat slechts twee jaartjes, maar allen zijn al jaren bezig met muziek. Vanaf het begin zijn ze hun Revengine-muziek aan het ontwikkelen en verbeteren en hiervan zijn Plan Your Escape, een kleine EP’je, en twee zelfopgenomen promotie-albums het resultaat.

Opvallend is dat het album op mijn deurmat valt, want ze hebben namelijk nog geen enkel optreden in het buitenland gedaan. Ook het aantal optredens in thuisland valt erg tegen – en was ook zeker niet met grote namen of op grote festivals. Hoewel het klinkt alsof ze te snel en gehaast naar succes streven, valt op dat de zes nummers wel degelijk sterk genoeg zijn voor een overwinning.

Het trio is be?nvloed door bands als Down, Pantera en Metallica en de oude rockmuziek wordt inderdaad duidelijk ge?erd. Niet alleen door de vele solo’s en scheurende gitaarriffs, maar ook door de stem van Antti Jokiranta, met zijn geknepen uithalen doet hij denken aan die goede oude tijd. Maar dat het niet enkel hardheid is, bewijst ‘Live In A Moment’ die ook erg progressief is opgebouwd en van dromerig tot harde uithalen gaat. Waar vooral bassist Juha J?rvel? de uitblinker is.

De dertig minuten zijn lekker gevarieerd en het klinkt voor een DIY-bandje eigenlijk behoorlijk professioneel, ook over de artwork valt weinig te klagen. Het enige minpuntje zijn de teksten, ‘I wanna die for you, I wanna cry for you’ is een toch een beetje Sinterklaas-rijm.

Score: ★★★½☆