Shakira – She Wolf

shakira_shewolfShakira brak internationaal door met de single ‘Whenever, Wherever’ van het album Laundry Service. Inmiddels is de van oorsprong Colombiaanse zangeres niet meer weg te denken uit de popmuziek en heeft ze talloze hits gescoord. Haar nieuwste album heet She Wolf, waarvan de clip van de titelsong niet weg te denken is van TMF en MTV.

Het aparte aan Shakira is dat ze geen standaard popmuziek maakt en zich niet aan één stijl vastbindt. Zo horen we in haar muziek rock, dancehall en Arabische invloeden terugkomen. Een groot deel van dit nieuwe album is geproduceerd door Pharrell Williams, wat aan de beats van tracks als ‘Did It Again’ en ‘Long Time’ goed te merken is. Ook op She Wolf horen we weer veelvuldig het gehijg en de hoge kenmerkende stem terugkomen.

De Oosterse vibe op ‘Why Wait’ is niet geheel vreemd. Het doet in de verte een beetje denken aan ‘Kashmir’ van Led Zeppelin. Hossam Ramzy, de man die Jimmy Page en Robert Plant een handje hielp, heeft ook aan Shakira zijn medewerking verleend. Op ‘Gypsy’ doet de zangeres het even wat rustiger aan en kan de buikdans-outfit even de kast in. De 32-jarige zangeres doet al een buikdansen sinds haar vierde en heeft dit in de loop van de jaren omgetoverd tot haar handelsmerk.

Wyclef Jean heeft zich al vaker onsterfelijk gemaakt door perfecte duetten te doen. De ex-Fugees zanger deed eerder al ‘Hips Don’t Lie’ samen met de Zuid-Amerikaanse schone en doet het op ‘Spy’ dunnetjes over. Een catchy refrein zorgt ervoor dat dit ongetwijfeld uit gaat groeien tot een flinke hit.

Als afsluiting zijn er drie tracks van het album in een Spaans jasje gestoken. In Zuid-Amerika worden deze natuurlijk gebruikt om het album extra te promoten, voor ons Europeanen is het een waardige toevoeging. Je hoeft niet te houden van Shakira’s muziek, maar niemand kan er omheen dat op She Wolf niks af te dingen valt.

Score: ★★★★☆