Monsters of Folk – Monsters of Folk

monstersoffolk_monstersoffolkToen Bright Eyes en My Morning Jacket in 2004 samen op tour waren, bleek dat de bandleden het goed met elkaar konden vinden. Dit was de bakermat voor het oprichten van een supergroep, die uiteindelijk de naam Monsters of Folk kreeg. Het viertal heeft een album genaamd Monsters of Folk in elkaar gezet en het resultaat mag er wezen.

Op opener ‘Dear God (sincerely M.O.F.)’ wordt een sample van ‘Is There Any Love’ van Trevor Dandy gebruikt. Dit valt goed samen met het nummer van Monsters of Folk en als je van country en/of folk houdt zit je bij de heren aan het goede adres. Wie Creedance Clearwater Revival wel eens heeft geluisterd zal in deze plaat veel terug herkennen. Het ouderwetse Amerikaanse folk gevoel komt bij tracks als ‘The Right Place’ en ‘Man Named Truth’ goed boven drijven.

Toch weet het gezelschap er een klein beetje een modern tintje aan te geven door hier en daar wat af te wijken van de roots vibe. Dit gebeurt bijvoorbeeld op ‘Losin Yo Head’, waar het tempo te hoog ligt om echt country genoemd te worden. Het is dan ook niet voor niets dat de band vaak gelabeld wordt als indie.

Het stemgeluid op het album is rustig en zorgt er eigenlijk voor dat je instant weg zit te dromen. Monsters of Folk neemt je niet alleen mee terug naar de tijd van vrijheid/blijheid, het kwartet laat je als je uit je roes komt in de waan dat we anno 2009 nog steeds zo’n wereld hebben. Wie op zaterdag naar Crossing Border gaat mag dit niet missen.

Score: ★★★★☆