Nina Kinert – Let There Be Love

Echt doorgebroken is de Zweedse singer-songwriter Nina Kinert misschien nog niet, maar met het derde en laatste album, Pets & Friends, is er wel een flinke stap gedaan naar het grote succes. Er zijn heel wat fans bijgekomen en bovendien is er nu een echt internationaal plekje veroverd. Daarom is Let There Be Love, het tweede album, nu alsnog ook uitgebracht in Nederland. Hierdoor is het niet meer nodig het album als import binnen te laten komen. Zeker geen slechte actie dus, als je bedenkt dat Let There Be Love qua kwaliteit toch nog best dicht bij het sterke Pets & Friends ligt.

Op Let There Be Love staan geen lange nummers. Bijna alle nummers komen niet boven de vier minuten uit, en er zijn genoeg die niet ver boven de twee en een halve minuut zitten. Dat past op zich prima bij de muziek, want Nina Kinert laat op Let There Be Love relatief sobere nummers horen met een intieme folk grondslag. In vergelijking met Pets & Friends is de muziek minder gelaagd en zijn er minder invloeden te ontdekken. Dat is niet noodzakelijkerwijs een punt van kritiek, maar eerder gewoon iets waarop de albums verschillen. Hier hoor je een uiterst gevoelige Nina Kinert, die veel blootgeeft. Hier draait het in hoge mate om de zachte, betoverende vocalen van de zangeres.

Ook al zijn zowat alle nummers op Let There Be Love op een zelfde manier te beschrijven, namelijk ingetogen, zachte nummers waar de vocalen de belangrijkste plek innemen. Er is geen moment waarbij de nummers te veel op elkaar gaan lijken. Elk nummer klinkt uniek en brengt een eigen gevoel ten gehore. Zo is er aan de ene kant het wat sombere ‘Been No Good’, wat terugkijkt op een gefaalde relatie, terwijl aan de andere kant het uiterst gevoelige en zacht dromerige ‘Let There Be Love’ heel hoopvol kijkt naar de liefde. Het is op deze manier dat elk van de twaalf nummers op Let There Be Love zich prima bewijst.

Op sommige momenten is het album neerslachtig en op sommige momenten uiterst positief, maar charmerend is het op elk moment, of Nina Kinert nou zingt op een nummer dat inspiratie van country gebruikt of eentje die richting de indie neigt. Het is wel wat soberder, en wat minder commercieel, doordat het geluid neerkomt op slechts de akoestische basis. Daar is niks mis mee, want dit album staat vol kwaliteit.

Score: ★★★★☆