Ian Hunter – All The Young Dudes

Mott The Hoople was een band die in het begin van de jaren ’70 redelijk succesvol was met een aantal hits. Dit gebeurde nadat de band een track uitbracht die gecomponeerd was door niemand anders dan David Bowie. Ian Hunter was de zanger van deze band, maar besloot even ademruimte te nemen in Oktober 1974. Uiteindelijk leidde dit tot Ian Hunter’s solo carrière. Het is inmiddels 2004 als een live optreden in Londen van deze artiest wordt opgenomen, die nu als dubbelcd is uitgebracht onder de naam All The Young Dudes.

Er staan in totaal 21 nummers op het lekkere rock album, waarbij bekende nummers van zowel Mott The Hoople als Ian Hunter zelf voorbij komen. We horen natuurlijk het bekendste nummer, ‘All The Young Dudes’, wat David Bowie heeft gecomponeerd. Het is nog steeds een glorieus nummer, waarbij het rockgevoel uit de jaren ’70 weer helemaal tot leven wordt gewekt. Het is alleen jammer dat Ian Hunter niet meer de stem heeft van weleer. Tegenwoordig is het een doorleefde, krakerige versie van toen. Het heeft nog steeds zijn charme, maar het klinkt daardoor wel heel anders. We horen ook wat van de andere nummers van Mott The Hoople. Zo horen we ‘Roll Away The Stone’, een nummer met een heerlijk intro, en ‘All The Way From Memphis’, waarbij we niemand anders dan Brian May van Queen en Joe Elliott van Def Leppard horen meezingen.

Toch blijkt het deel van het repertoire van Ian Hunter’s eigen nummers eigenlijk een stuk interessanter, waar we ook veel meer nummers van horen. Het is ook niet vreemd als je bedenkt dat Ian Hunter natuurlijk al veel langer solo bezig is dan de paar succesvolle jaren met Mott The Hoople. Neem een kijkje in Ian Hunter’s wereld met ‘Knees Of My Heart’, een klef liefdeslied, zonder storend te zijn. Luister naar het heerlijke ’23a Swan Hill’, waarbij Ian Hunter afrekent met zijn vader die blijkbaar niet altijd even aardig was. Of neem ‘Twisted Steel’, waarbij de teksten wel heel erg worden herhaald, maar waarbij de meezingwaarde erg hoog ligt.

Hier en daar klinkt het geheel wat eentonig, maar over het algemeen is dit een collectie van goede nummers, die zijn neergezet door een zanger met een mooie, karakteristieke stem die wat doet denken aan Bob Dylan, ook al was die vergelijking vroeger in de carrière van Ian Hunter wat misplaatst. De opnames zijn mooi, want je hoort het publiek helemaal opgaan in de muziek en meezingen met de bekende nummers. All The Young Dudes is een prima live album voor liefhebbers van oude rock zoals hij in de jaren ’70 werd gemaakt.

Score: ★★★½☆