Rise & Fall – Our Circle Is Vicious

Eindelijk komt een van de betere hardcore/metalcore bands van Belgi? met een nieuwe plaat. Hun vorige album Into Oblivion is grijsgedraaid door mij, en door vele anderen. Rise & Fall trakteerde de fans al op twee nieuwe nummers tijdens hun tour met Have Heart. Op onder andere Moshvalley, Pressure Fest en Rock Herk hebben we al twee nieuwe nummers kunnen horen. Nummers waarbij het tempo iets lager lag dan op het gemiddelde nummer van Into Oblivion.

Er was dan ook enige vrees dat Rise & Fall de iets rustigere kant was opgegaan. Opener ‘Soul Slayer’ bewijst toch wel het tegendeel. Knalhard slaat Rise & Fall deze gedachte uit je hoofd. Net zoals de voorganger is het openingsnummer snel, furieus en vooral meeschreeuwbaar. Na ‘Built On Graves’ komen we ‘Harm’s Way’ tegen. Een van de twee nummers die de band al vaker live heeft gespeeld.

Het valt inderdaad op dat dit nummer qua snelheid inboet op openingsnummers. Maar qua agressiviteit zit het lekker bij dit nummer. De gitaarsolo’s en intermezzo’s in ‘Bottom’ geven je een rustmoment voor het meeslepende ‘In Circles’. Ook een nummer dat al live is gespeeld , en toen al hoge verwachtingen schiep.

Het meezinggedeelte: “Mothers, Fathers, Sisters, Brothers”, getuigt van emotie, kwaliteit, agressie, passie en knetter harde nummers. Zanger Bjorn brengt de meeste stukken zo gemeend en met zoveel emotie in zijn stem, dat je wel wordt meegesleurd.

Rise & Fall deed allang niet onder voor bands uit Amerika en Europa. Met Our Circle Is Vicious gaat de band op tournee, over de gehele aardkloot. Hopelijk vergeten ze hun thuisland- en buurland, niet. Tot die tijd: sluit je ogen, hang achterover en geniet van deze plaat.

Score: ★★★★★