Suicidal Angels

Het duurt nog ruim een maand voordat het album Sanctify The Darkness op de markt uitkomt, maar dat is eigenlijk al heel snel, als je bedenkt dat het nog niet zo lang bekend is dat de Griekse thrash metal band Suicidal Angels een van de twee winnaars van de Rock The Nation Award 2009 is geworden. Een mooi moment om contact te zoeken en zanger Nick Melissourgos wat vragen te stellen.Nick heeft er duidelijk geen problemen mee om een groot gedeelte van de interactie met de pers voor zijn rekening te nemen. Naast netjes alle vragen te beantwoorden, neemt hij ook even de moeite om ons te bedanken voor het interview én ook eventuele lezers te begroeten met een big hello.

Rock The Nation Award 2009

Het is een voor de hand liggende vraag, maar wel een belangrijke. Waarom hebben de heren van Suicidal Angels besloten om mee te doen met de Rock The Nation Award 2009 competitie en hoe voelde het om te winnen?

“Toen we achter het bestaan van de Rock The Nation Award 2009 kwamen, hadden we gewoon iets van; waarom zouden we het niet proberen?! Het was simpelweg de grootste kans om een contract te krijgen met Nuclear Blast en Rock The Nation.” De heren van Suicidal Angels zaten namelijk zonder contract, ondanks dat de band wel al een debuutalbum achter de rug had, waarvan de kritieken toch niet al te slecht waren. Toch was het niet zo dat het contract met het kleine OSM Records verlengd werd. “Het was echt geweldig om de prijs te winnen. Toen we erachter kwamen dat we gewonnen hadden, schreeuwden we een enorme ‘Fuck Yeah!’.” Toch waren de Grieken niet de enige winnaars van de competitie. “We zijn heel blij dat we deze overwinning mogen delen met Steelwing. Toen we hun nummers gingen luisteren begrepen we ook waarom ze uit zo veel bands ook zijn uitgekozen. Ze spelen gewoon fenomenale heavy metal!”

Sanctify The Darkness

Het album Sanctify The Darkness, wat 20 November in de schappen ligt, was al min of meer helemaal geschreven toen de band zich inschreef voor de Rock The Nation Award 2009. “Zoals we al vanaf het begin hebben gezegd, de muziek op het nieuwe album is snelle, furieuze, nek-brekende thrash metal. Ik weet niet of dat echt iets unieks is, maar dat is wat het is, en het is in elk geval krachtig.” De heren laten een stijl thrash metal zien die ontzettend doet denken aan onder andere Slayer in de jaren ’80. “We worden voornamelijk ge?nspireerd door muziek, muziek en nog eens muziek. We luisteren gewoon te veel muziek. Daarnaast laten we ons gewoon door alles om ons heen inspireren. As long as it breaks our balls!” Daar hoort onder andere ook religie bij. Op het nieuwe album laten de Grieken een bijna beruchte hoeveelheid anti-religieuze teksten horen. “Als je door de eeuwen heen kijkt, heeft religie altijd voor grote problemen voor de mensheid gezorgd, zoals het ontstaan van oorlogen en het blind en bang houden van mensen. Dat gebeurt vandaag de dag ook nog. Er is niks veranderd. Ik respecteer bands ook die sociale problemen als een belangrijk thema in de muziek gebruiken. Bovendien zijn sociale problemen en religie vaak genoeg op zo veel manieren verbonden.”

Het bandleven

Griekenland staat niet bekend als een land waar de metal erg groot is. “Griekenland heeft toch veel goede bands en hopelijk gaat de metal scene in Griekenland langzaamaan steeds groter en groter worden. Natuurlijk zijn er in Griekenland wel eens problemen, zoals het gebrek aan goede organisatie en een gebrek om hard te willen werken, maar bands als Rotting Christ en Firewind hebben in Griekenland laten zien hoe Griekse metalbands het succes moeten behalen.” Met het winnen van de Rock The Nation Award 2009 is het voor Suicidal Angels echter een stuk makkelijk geworden. Begin 2010 gaat de band op pad met Kataklysm, Belphegor, Darkest Hour en Resistance, waarvan de eerste twee toch niet de minsten zijn. “We kijken er heel erg naar uit om de weg op te gaan met deze bands. We zijn er zeker van dat het een geweldige tour gaat worden! We kennen alle vier de bands en het is dus ook erg indrukwekkend voor ons en een hele eer om het podium met ze te delen.”

“We hopen jullie op tour te zien in Januari, it’s going to be a blast! Hopelijk zien we jullie in de moshpit. THRASH ON!”