Monkey3 – Undercover

Als je in het boekje van je nieuwste plaat John Garcia mag noteren als gastzanger, dan heb je als Stonerrock band meteen de aandacht. In het geval van Monkey3 niet geheel onterecht. Ok, Undercover is een plaat met andermans werk en wel een zestal doorgestoomde stonerversies van andermans werk. De band kiest ook niet voor vernieuwing en avontuur, dit is meer een plaat met versies, versies van artiesten die de heren ongetwijfeld zelf bewonderen.

Numb van Archive had net zo goed eigen werk kunnen zijn. Eigenlijk is de Monkey3 versie net wat krachtiger en gestructureerd. Het is eigenlijk nu een stevig groovende rockplaat geworden. Een lekkere opener is het zeker. Watchin’ You is dan, ondanks de geweldige stem van John Garcia (Kyuss), eigenlijk niet zo heel boeiend. Het nummer is succesvol in een zware stonerversie omgetovert en past zeker wel in het geheel van de plaat, maar op de een of andere manier mist het de charme van de originele Kiss versie.

Als je toch psychedelisch bezig bent, mag Pink Floyd natuurlijk niet ontbreken. Eigenlijk valt er weinig te zeggen over One of these days op deze plaat, omdat hij zo dicht bij het origineel ligt. Toch is deze een tikje statischer dan het origineel, maar goed het is dan ook Pink Floyd. Tony Jelencovich (Transport League) verzorgt de zang op de Monkey3 versie van Led Zeppelins’ Kashmir. Ook hier geen apenstreken, maar een iets verzwaarde versie van het origineel.

Burn klinkt dan weer weinig als het origineel van Deep Purple. Hier zuigt Monkey3 de luisteraar echt de diepte in met een meeslepende versie. Hier late de heren zichzelf pas echt horen. Zonder zang overigens, daar wagen de bandleden zich niet aan. Het nummer bouwt langzaam op en zwelt langzaam aan tot het losbarst in een ware bosbrand. Ongetwijfeld een versie die de heren van Deep Purple zelf ook kunnen waarderen. De laatste is een extraatje, namelijk Once upon a time in the West van Ennio Morricone. Dit nummer bracht de band al eerder uit op hun live dvd.

Apen doen graag dingen na en in grote lijnen blijft het daar ook wel een beetje bij met Monkey3’s Undercover. Eigenlijk laat de band alleen wat van zichzelf horen tijdens Burn en Watchin’ you. Het is natuurlijk, volgens de band zelf, een dingetje voor de fans. Ongetwijfeld iets wat deze ook zullen waarderen en eerlijkheid gebied te zeggen dat het zeker een schijf is om van te genieten. Als je echter van deze band wil genieten, dan blijven ze hier toch behoorlijk undercover.

Score: ★★★☆☆