The Decemberists – Hazards of Love

The-Decemberists---Hazards-Volgens de biografie van folkgroep The Decemberists hebben de leden elkaar ontmoet in een Turks badhuis en is hier in 2000 de groep ontstaan. Centraal in de groep staat de 35-jarige zanger/gitarist Colin Meloy. Hij speelde eerder in het alternative-countryish Tarkio en Happy Cactus speelde, maar moest door een verhuizing iets nieuws beginnen. Hiermee werd onlangs het vijfde album uitgebracht en conceptplaat Hazards of Love bevat vooral gevoelige en rustige nummers, voorzien van niet hedendaagse instrumenten en een aantal gastzangeressen.

Het album gaat over de verliefde Margaret en William, die samen een kind verwachten. Zijn moeder, de wraakzuchtige Forrest Queen, ziet een huwelijk echter niet zitten en doet er alles aan om de twee te scheiden. Met dit thema is de plaat is ge?nspireerd door een gelijknamige EP uit 1964, afkomstig van Annie Briggs. Om dit idee te laten slagen heeft de band voor de verschillende karakters gastzangeressen ingezet. In het sprookje neemt Becky Stark (Lavender Diamond) de stem van Margaret op zich en komt Shara Worden (My Brightest Diamond) helpen voor de partijen van de wraakzuchtige boskoningin.

Van oorspronkelijke was het bedoeling er slechts een enkel nummers werd geschreven met dit thema, maar het groeide al snel uit tot een rockopera van zeventien nieuwe nummers. Een compleet album. Dit live tevens bijgestaan door een indrukwekkende animatie, wat waarschijnlijk tijdens Crossing Border op de achtergrond zal meedraaien.

Met The Hazards of Love heeft de groep een erg indrukwekkende en opvallende klassieker (her)geschreven. En na meerdere draaibeurten beginnen de vijftig minuten steeds meer indruk te maken. Ook wanneer je geen fan bent van conceptalbums, is het als normale muziekliefhebber ook goed te volgen. Toch is het leuker wanneer je alles in de juiste volgorde afspeelt en je er iets mee in verdiept. Dan pas zie je de perfectie van The Decemberists.