Antillectual – Pull The Plug

Het zijn roerige tijden voor punkminnend Nederland. Eerst liet Antillectual ons schrikken met het nieuwsbericht getiteld pulls the plug maar het bleek om een akoestische EP te gaan. Toen deed Smash the Statues een bericht uitgaan met dezelfde titel, maar zij gingen wel uit elkaar. Toen stapte Yvo uit Antillectual en werd vervangen door Tom uit Smash the Statues

Testimony is een van de beste Europese punkalbums van de afgelopen jaren en daarom was ik erg benieuwd naar de Pull the Plug 7″inch met daarop vier akoestische nummers, waaronder ‘Benefit Of The Doubt’ van Testimony en ‘Because We Can (And We Should)’ van Silencing Civilization. De a-kant opent met twee nieuwe nummers, ‘The Hunt Is On’ en ‘The New Jew’. Beide sterke nummers, met een duidelijke boodschap, waarbij de heldere samenzang een sterk punt is. Versterkt valt bij deze band de enorme diepgang in hun punkrock op, en daardoor zijn de nummers daarom op het eerste gehoor wat moeilijk te waarderen. Op deze 7″ inch ligt alles wat makkelijker in het gehoor.

Op de b-kant staan de akoestische versies van de bestaande nummers en wat het meest opvalt is de zang van de heren, die normaal een beetje weggedrukt wordt in het muzikale geweld. Niet altijd loepzuiver maar wel erg mooi. Even wennen om de nummers in deze uitvoering te horen maar het is wel de moeite waard. De nummers van de andere kant hebben mijn voorkeur, wellicht omdat deze nieuw zijn

Persoonlijk vind ik het roze artwork niet zo mooi als dat van Testimony, maar het is wel gewaagd. Een gedeelte van de persing is ook in roze vinyl. Logischerwijs is Pull The Plug zo voorbij, maar de drang om hem gewoon weer aan te zetten blijft groot.

Score: ★★★☆☆