Watch Me Bleed – Souldrinker

Het is lente 2007 als Markus Pohl, gitarist van de bands Symphorce en Mystic Prophecy en Steffen Theurer, drummer van Symphorce, samen Watch Me Bleed doen ontstaan. Het duurt een paar weken voordat er een line-up compleet is. Nadat in 2008 Markus Wenzel van Inzest bij de band word toegevoegd, is het laatste puzzelstukje daar om nu in 2009 een debuutalbum aan de wereld te laten zien. Rauwe, moderne metal met twee zangers met agressie in de stem – dat is wat we horen op Souldrinker.

De elf nummers op Souldrinker blijken al snel nogal uiteen te lopen qua kwaliteit en stijl. De band combineert invloeden van thrash metal en hardcore om een snelle mix van moderne metal te krijgen. Soms zijn er goede en complexe melodische stukken, maar de kracht ligt toch eerder in de hevige ritmische secties en de rauwe kracht van de twee vocalen. Terwijl Chris Rodens fluistert en gilt met een wat hese, krakerige stem die klinkt alsof hij hem eigenlijk zou moeten schrapen laat mede-vocalist Markus Wenzel alle grunts en grommen horen die er mogelijk zijn. Zelfs degenen die qua vocalen eigenlijk een duidelijke voorkeur zouden hebben moeten toegeven dat de combinatie best werkt. De afwisseling geeft de band een interessante originaliteit, iets wat we niet van alle teksten kunnen zeggen.

Het is niet bij alle nummers raak, maar bij een flink deel zijn de teksten treurig cliché. Neem bijvoorbeeld het nummer ‘SixSixSeven’, waarbij de tekst “Six Six Seven” gevolgd wordt door “Neighbour of the Beast”. Als er dan ook nog de neiging mist om mee te zingen met die tekst is het al snel mis. Daarbij volgen ook gitaar, bas en drums voorspelbare melodie?n. Het enige wat het nummer enigszins red is nog een interessante solo met de gitaar. Vergelijk dit nummer met het volgende, ‘Where Darkness Hides’, en de tekst is misschien nog steeds niet erg boeiend, maar op een energiek, herkenbaar en goed opgebouwd refrein maakt niemand dat wat uit. Vergelijk het echter met het laatste nummer, ‘The Bleeding Chalice’, en er is al helemaal een wereld van verschil. Met absoluut gemak is de kwaliteit van dit nummer torenhoog. Geholpen door Andy B. Franck van Brainstorm en Symphorce, Nemesis van Eigensinn en Constantine van Mystic Prophecy en The Descending klokt ‘The Bleeding Chalice’ in op 7:15. Met zo veel vocalisten is een constante afwisseling mogelijk waarbij elke stem ontzettend tot zijn recht komt. Samen met geniaal werk met de instrumenten en interessante teksten verveelt het nummer geen enkel moment. Vooral het mooie en originele stemgeluid van Constantine werkt goed om het refrein nog een extra boost te geven.

Het is tragisch dat er niet meer nummers zoals het laatste op staan, want met zulke nummers zou de band zich al snel onsterfelijk kunnen maken. Het gros van de nummers zijn echter iets te saai en voorspelbaar om het geheel écht interessant te maken, waardoor de kwaliteit van Souldrinker toch blijft steken. De paar sterkere nummers, die het helaas ook nog te veel moeten hebben van een sterk refrein, en het ene briljante laatste nummer geven wel aan dat we met de energie en agressie van Watch Me Bleed rekening moeten houden.

Score: ★★★☆☆