Iceland Airwaves 2009 – #2

icelandairwavesHet is tijdens de tweede dag van Iceland Airwaves gelukkig al een stuk drukker dan de eerste. Er staan vandaag een aantal grote namen op de planning en we zullen een aantal andere zalen binnenwandelen. Het weer is met hier en daar wat spetters goed genoeg om Reykjavik nog wat beter te verkennen.

Eén van de aparte kunstwerken in ReykjavikEén van de aparte kunstwerken in Reykjavik

Nadat we overdag weer een hoop van Reykjavik gezien hebben beginnen we de tweede dag van Iceland Airwaves bij I?nó, waar de Zweedse singer-songwriter Nina Kinert een optreden zal geven. I?nó is normaal een restaurant/theater en ligt aan Tj?rnin, een klein meertje waar ook de Fríkirkjan ligt waar Kings Of Convenience later in de week zal optreden. Vooral ‘s avonds is het een mooi gezicht voor het gebouw te staan en over Tj?rnin uit te kijken.
I?nó, op de achtergrond Tj?rnin

I?nó, op de achtergrond Tj?rnin

Hoewel het nog rustig is als we binnenlopen, zo’n half uur voor aanvang, is het goed volgestouwd als Nina Kinert het podium betreedt. Vooraan staat een horde aan vrouwelijke fans en ook de rest van het publiek bestaat uit overwegend vrouwen. Het laatste album van de Zweedse schone werd bij ons goed ontvangen (recensie) en ook vanavond horen we een aantal nummers van Let There Be Love voorbijkomen. Na een paar nummers worden Nina en haar celliste vergezeld door een hele band en komt de breekbare muziek pas echt goed naar voren.

Nina KinertNina Kinert

Het publiek reageert uitbundig en er klinkt dan ook regelmatig gefluit of geschreeuw als een nummer is afgelopen. Om eerlijk te zijn heb ik weinig met deze muziek maar het moet toegegeven worden dat er kwalitatief niks op de zangeres (en band) aan te merken valt. Gezien we in Nasa een andere act willen zien die redelijk dicht geprogrammeerd staat op Nina Kinert besluiten we na een half uurtje onze biezen te pakken en de korte wandeling naar het poppodium te maken.

Nina Kinert met bandNina Kinert met band

Alaska In WinterAlaska In Winter

Alaska In Winter is blijkbaar populairder dan we dachten want Nasa staat helemaal afgeladen. Tot in de hoeken van de grote zaal staan mensen om de Duitse solist te zien en horen. De muziek valt in de verte een klein beetje te vergelijken met The Postal Service, met het verschil dat Alaska In Winter alles zelf inspeelt. Het publiek is door het dolle heen en de zanger speelt hier vaak op een leuke manier op in.

Het publiek bij Alaska In WinterHet publiek bij Alaska In Winter

Er wordt regelmatig de tijd genomen om even een babbeltje met het publiek te maken en de electrobeats hebben een relaxte uitwerking op de aanwezigen. De één staat te dansen, de ander te praten terwijl weer een ander in trance voor zich uit staat te dromen. Alaska In Winter kan terugkijken op een geslaagd optreden!

Nasa tijdens Alaska In WinterNasa tijdens Alaska In Winter

De volgende band die we aantreffen is Kidcrash, in Sódóma. In het programmaboekje wordt deze band omschreven als een soort At The Drive-In zonder gezeik, en dat blijkt volkomen waar. Wie At The Drive-In in hun jonge jaren heeft beluisterd zal hier vandaag veel van herkennen in Kidcrash. De band is sympathiek en geeft ondanks de brakke geluidskwaliteit in de grote kroeg een keiharde show weg. De heren zijn verbaasd dat er zoveel mensen op hun optreden zijn afgekomen en laten zien hoe een goed screamo/post-hardcore gezelschap een optreden neerzet. Twee dagen na dit optreden zou Kidcrash in Het Podium te Hoogeveen te zien zijn en iedereen die hier niet bij was heeft iets gemist!

Een overzichtsfoto vanuit de HallgrímskirkjaEen overzichtsfoto vanuit de Hallgrímskirkja

Morgen staan we vroeg op om in de rij te staan bij het info center, waar we een polsbandje hopen te scoren voor het optreden van Kings of Convenience later die dag in de Fríkirkjan. Dit is de grootste act van het festival en verkocht bij ons onlangs Paradiso uit.