Iceland Airwaves 2009 – #3

icelandairwavesVrijdag is de dag van de grootste naam op het affiche van Iceland Airwaves: Kings Of Convenience. Vanaf 12 uur ‘s middags worden de polsbandjes uitgedeeld op een first come, first serve basis. We nemen het zekere voor het onzekere en besluiten om rond 10 uur bij het info center te staan om zeker te zijn van een plek.
De Fríkirkjan aan de overkant van Tj?rnin

De Fríkirkjan aan de overkant van Tj?rnin

Het lijkt een goede zet geweest te zijn om zo vroeg te komen. Er zitten slechts een man of tien voor de deur te wachten en om klokslag tien uur gaan de deuren open om beneden bij de ticketbalie warm en droog te twee uur uit te kunnen zitten. Al snel wordt de rij langer, en het is dan ook een opluchting als ons geduld na bijna twee?nhalf uur beloond wordt: we hebben een bandje! Eenmaal buiten zien we pas hoe ver de rij op straat doorloopt, het is nu al duidelijk dat lang niet iedereen zich gelukkig kan prijzen.

De rij voor het info center

De rij voor het info center

Uiteindelijk bleek voor ongeveer 150 mensen dat het wachten voor niks was. Helaas moeten we ‘s avonds door het optreden van Kings Of Convenience een aantal andere namen missen, zoals James Yuill en Micachu & The Shapes. Ook als we de Fríkirkjan naderen staat er al een flinke rij. Ook hier staan we dik drie kwartier te wachten voor we naar binnen kunnen. De Fríkirkjan lijkt op Paradiso, met het verschil dat hier maar één balkon is en de kerk nog in gebruik is, dus het wordt een (gedeeltelijk) zitconcert.

Als makke lammetjes wachten de bezoekers tot Erlend ?ye en Eirik Glambek B?e gearmd via de ingang van de zaal aan komen wandelen. Een daverend applaus volgt en het duo begint met een aantal akoestische nummers. Erlend en Eirik maken veel contact met het publiek, zo loopt Erlend na een nummer naar iemand toe om z’n handen te warmen omdat hij het fris vindt. De heren zijn beide goed bij stem en hebben aan Simon & Garfunkel duidelijk een goede inspiratiebron gehad.

Het publiek blijft netjes zitten

Het publiek blijft netjes zitten

We horen veel nummers van het nieuwe album Declaration Of Dependence zoals ’24-25′ en ‘Boat Behind’. Bij die laatste wordt het aan ons overgelaten om mee te zingen, wat verrassend mooi klinkt in de kerk. Even later vertelt Erlend dat hij niet snapt dat je continu foto’s kan zitten te maken tijdens een optreden. “If you’re constantly trying to capture the moment, the moment flies by on you” waarna de band als grap een paar gespeelde poses aanneemt voor de fotografen, die hier gretig gebruik van maken.
Het duo bezig aan een prachtig schouwspel

Het duo bezig aan een prachtig schouwspel

De cellist en violist die zich even later bij het tweetal voegen blijken een welkome aanvulling. De muziek klinkt nu iets voller en iedereen wordt uitgenodigd om vooraan bij het podium te komen staan. Na een ruim uur houdt de band er helaas mee op, ware het niet dat Erlend terugkomt. Erlend doet een solo over Justin Timberlake, wat te hilarisch voor woorden is; uitbrengen als single! De laatste nummers passeren dan de revue en het meest memorabele optreden van Iceland Airwaves 2009 zit er op. De staande ovatie, gestamp en geklap zijn meer dan verdiend en het is dan ook geen verrassing dat de show in Watt op 10 november aanstaande al lang en breed uitverkocht is.
Morgen staat de Blue Lagoon op het programma. Dit is een geothermisch bad in de buurt van Grindlavík en er zal een dj draaien. We houden het vanavond voor gezien en zullen morgen weer op tijd op moeten voor de busrit.